Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Η αλήθεια για την απόφαση του Eurogroup

0 7

Μετά τα «καλά νέα» χτες με τους κάτω από 100 νεκρούς λόγω του covid-19, η κυβέρνηση… πλάσαρε στο λαό ένα ακόμη «καλό νέο», την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, από το Eurogroup.

Όμως, τα πράγματα μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι.

Ο Κ. Μητσοτάκης μάταια εκφράζει τη μεγάλη του χαρά για αυτή την απόφαση, για τον απλούστατο λόγο ότι η εκταμίευση της δόσης δεν σημαίνει κάτι θετικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αντιθέτως, είναι μία πολιτική απόφαση, που ευθυγραμμίζεται με τη δυσκολία των καιρών εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Για να είμαστε δε απολύτως ειλικρινείς μεταξύ μας, αν κρινόμασταν με τεχνικά-οικονομικά κριτήρια, δεν θα τα παίρναμε τα λεφτά.

Ένα άλλο δεδομένο, το οποίο βεβαίως αποκρύπτει σκόπιμα η κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι λόγω της δημοσιονομικής χαλάρωσης εξ αιτίας της πανδημίας, όλη η Ευρώπη οδεύει προς νέα κρίση χρέους και στο πρόβλημα η λύση θα δοθεί στο μέλλον, μετά την πανδημία.

Και αυτή τη φορά, η λύση δεν θα μπορεί να είναι… πασαλείμματα, παρά μόνο μία γενναία απόφαση διαγραφής χρεών.

Σε διαφορετική περίπτωση, το χρέος της Ελλάδας που έχει εκτοξευθεί πάνω από το 200% του ΑΕΠ, θα γίνει θηλιά στο λαιμό της χώρας.

Όχι, βεβαίως, ότι τώρα δεν είναι.

Αν, πάντως, κάποιος διαβάσει με επιμέλεια την ανακοίνωση του Eurogroup, τότε θα διαπιστώσει ότι η εκταμίευση των χρημάτων μόνο για πανηγυρισμούς δεν προσφέρεται.

Γιατί, η Ελλάδα καλείται να διατηρήσει και όπου είναι απαραίτητο να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να στηριχθεί περαιτέρω η οικονομική ανάκαμψη, να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και να υποστηριχθεί η δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται στο ανακοινωθέν, τονίζεται η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο που θα μεγιστοποιεί το αντίκτυπο εφαρμόζοντας μια φιλόδοξη φιλική προς την ανάπτυξη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Πως μεταφράζεται η λέξη «μεταρρυθμίσεις» σε απλά ελληνικά;

Περισσότεροι φόροι για τους φτωχούς, περιορισμός του κοινωνικού κράτος, αύξηση της φτώχειας, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας εδώ και τώρα, κ.λπ..

Το επιμύθιο της ιστορίας;

Ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του μας… δουλεύουν χοντρά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More