Όλο και πιο κοντά σε ύφεση η Ευρωζώνη – Σε χαμηλό 3ετίας η οικονομική δραστηριότητα τον Οκτώβριο.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να συρρικνώνεται το Νοέμβριο υπό το βάρος της περιοριστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η S&P Global.
Ειδικότερα, με βάση τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τη δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποίηση, διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες το Νοέμβριο από το χαμηλό σχεδόν τριών ετών του Οκτωβρίου στις 46,5 μονάδες, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 46,9 μονάδες.
Στον κλάδο των υπηρεσιών, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 48,2 μονάδες από 47,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών στις 48,1 μονάδες.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε σε υψηλό έξι μηνών στις 43,8 μονάδες από 43,1 μονάδες τον Οκτώβριο, πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 43,4 μονάδες.
Τέλος, ο δείκτης  PMI για την παραγωγή στη μεταποίηση επίσης αναρριχήθηκε σε υψηλό έξι μηνών στις 44,3 μονάδες από 43,1 μονάδες τον Οκτώβριο.
Συνολικά, η μεταποιητική παραγωγή συμπλήρωσε οκτώ μήνες υποχώρησης, ενώ η δραστηριότητα στις υπηρεσίες υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό μήνα.