fbpx

Η κόντρα των Ομίλων για τα 760 εκατ. και το… παραμύθι Πατούλη για τα σκουπίδια!

0 654

Λόγια βαρύγδουπα, υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα που καταλήγουν στο κενό, με τους πολίτες στην πολύπαθη Αττική να ζουν και να συμβιώνουν με τα σκουπίδια. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για τα έργα με ΣΔΙΤ, τρία και πλέον χρόνια μετά παραμένουν εγκλωβισμένα στα συρτάρια, με ΧΥΤΑ στην Φυλή να συνεχίζει επί πολλά έτη να έχει την τιμητική του.

Ταφή και πάλι ταφή, για 1,7 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων που θάβονται μαζί με τα όνειρα των εκατομμυρίων πολιτών για μια ορθή διαχείριση. Για τρίτη φορά αναθεωρείται ο σχεδιασμός και το ΧΥΤΑ της Φυλής ζει και βασιλεύει και φυσικά δεν καταργείται όπως προβλεπόταν.

Στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας υλοποιείται τούτες τις ώρες ένα ακόμη έργο που ως στόχο έχει την επιμήκυνση της ζωής του ΧΥΤΑ ως το 2024, ένα μελίσσι υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τεσσάρων εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ο αναθεωρημένος σχεδιασμός για την ανάκτηση και ανακύκλωση αποβλήτων (ΜΑΑα), βρίσκεται κυριολεκτικά στις καλένδες αν κανείς δει πως από τον αρχικό σχεδιασμό για έξι μονάδες, μόνο οι μισές με την ευθύνη της πολιτείας και την περιφέρειας έχουν χωροθετηθεί. Τι και αν οι εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το δυσμενές περιβαλλοντικό αποτύπωμα καταγγέλλοντας επί μήνες το καθεστώς αδράνειας, τα αυτιά των υπευθύνων παραμένουν κλειστά και στο τέλος όταν θα ολοκληρώσουν την περιφερειακή τους θητεία θα φροντίσουν να βρουν τις συνήθεις φθηνές δικαιολογίες.

Το έργο «σταθμός» με μια γιγαντιαία μονάδα, δυναμικότητας 520 χιλιάδων τόνων ετησίως που προγραμματιζόταν για να γίνει στην Φυλή, με ένα νέο σχέδιο σπάει στα δυο και την δημιουργία δυο ξεχωριστών μονάδων. Η μια στο Κεντρικό Πάρκο χωρητικότητας 315 χιλιάδων τόνων, με την χωροθέτηση να μην έχει ολοκληρωθεί και τη δεύτερη, δυναμικότητας 200 χιλιάδων τόνων στο Δυτικό Πάρκο της Φυλής. Μια διαδικασία πραγματικά ράβε… ξήλωνε που καταδεικνύει το μέγεθος της χρονοκαθυστέρησης, της αύξησης του τελικού κόστους και την αποτυχία των σχεδιασμών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι διαδικασίες για τις χωροθετήσεις στο Βόρειο και Νοτιοανατολικό Πάρκο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, όμως και το σχέδιο αυτό φαντάζει πολύ φιλόδοξο για να γίνει πιστευτό, σε μια προεκλογική περίοδο που η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει τις εντάσεις σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, οι προσφυγές που κατατίθενται από εταιρείες που συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην όλη πονεμένη ιστορία. Τρανή απόδειξη η ιστορία του Γραμματικού με το κατά άλλα ώριμο έργο, που βάλτωσε για τα καλά. Μετά την απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, να αποκλείσει από το διαγωνισμό την κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ- Μεσόγειος», η ιστορία είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού, χωροθετήσεις έχουν γίνει για τα πάρκα του Πειραιά στο Σχιστό και -με το διαγωνισμό ΣΔΙΤ στα σκαριά για την κατασκευή μονάδας με δυναμικότητα 120 χιλιάδων τόνων ετησίως- και το Βορειοανατολικό Πάρκο στο Γραμματικό, ένα έργο για το οποίο ο σχεδιασμούς του είναι να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το δημόσιο, για μια δυναμικότητα 60 χιλιάδων τόνων ετησίως. Στους δύο διαγωνισμούς του Σχιστού και του Κεντρικού Τομέα που είναι με την μορφή των ΣΔΙΤ, συμμετέχουν ως διεκδικητές οι Όμιλοι Μυτιλιναίος-Μεσόγειος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΤΙΤΑΝ, Motor Oil-ΑΒΑΞ-Θαλής, Ιntrakat-Watt, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΗΛΕΚΤΩΡ, ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ. Μπορεί με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την διαχείριση των αποβλήτων να προέβλεπε και την δημιουργία τεσσάρων μονάδων για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, γεγονός που τράβηξε την προσοχή των μεγάλων Ομίλων της χώρας, όμως το ΥΠΕΝ, το οποίο και είχε επιφορτιστεί με την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, φαίνεται πως παραμένει σταθερά κολλημένο στο… σχέδιο! Ανοιχτό αφήνει η ΣΜΠΕ, το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα μεγάλος διαγωνισμός κάτι στο οποίο συναινούν και θέλουν και οι ιδιωτικές εταιρίες και προβλέπει μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, σε συνδυασμό με μια μονάδα ενεργειακή καύσης.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More