fbpx

Η Μoody’s, ο Μητσοτάκης και το Χ.Α.

0 199

Ζούμε στην εποχή της απόλυτης αντίφασης όπου η Ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολο της αποσταθεροποιείται. Εξ αιτίας, κυρίως, της ανόδου του πληθωρισμού η οποία οδηγεί σε ανατιμήσεις με γεωμετρική πρόοδο. Τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, το σίδερο, ο χάλυβας, το τσιμέντο, και πάσης φύσεως οικοδομικά υλικά, πρώτες ύλες, ζωοτροφές και λιπάσματα ανατιμούνται καθημερινά.

Την ίδια ώρα η έκθεση της Moody’s έρχεται να αποδομήσει πλήρως το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί καθημερινά να επιχειρεί να την παρουσιάσει ως πλήρως θωρακισμένη, όμως το σενάριο αυτό στερείται πραγματικών και ρεαλιστικών δεδομένων. Η εκτόξευση του πληθωρισμού, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εγχώριο, απότοκο όχι μόνο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και λόγω της έλλειψης μιας συνετής και ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής στρατηγικής έρχεται τώρα να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Η ελληνική κυβέρνηση που
σύρθηκε -όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση- με την σειρά της πίσω από τις δυσμενείς ενεργειακές εξελίξεις, με κύριο άξονα την βίαιη απολιγνιτοποίηση και την καθολική σύνδεση της τιμής της ενέργειας στη χώρα με το χρηματιστήριο ενέργειας, καλούνται τώρα να λύσουν ένα δύσκολο γρίφο.

Σε αυτή την άτολμη και χωρίς σχεδιασμό πολιτική, η Ευρωπαϊκή απάντηση έρχεται μέσα από την άνοδο των επιτοκίων, μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έρχεται να προστεθεί στις πρωτοβουλίες της FED και άλλων Κεντρικών Τραπεζών με στόχο να μπει ένα φρένο στις ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις. Η απάντηση αυτή εμπεριέχει όμως και την άλλη πλευρά του νομίσματος, αυτή της αύξησης του κόστους δανεισμού για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για το σύνολο των νοικοκυριών που θα δουν τα δάνεια τους, στεγαστικά ή καταναλωτικά να αυξάνονται, με την αποπληρωμή τους πραγματικά να γίνεται δυσβάστακτη. Την ίδια μάλιστα στιγμή που οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν με την αύξηση των επιτοκίων πως θα τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, η ζήτηση λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας και των τιμών θα μειωθεί και μαθηματικά θα οδηγηθούμε σε ένα πολύ επικίνδυνο και επιζήμιο στασιμοπληθωρισμό.

Όσο μάλιστα η Ευρώπη θα επιλέγει το μοντέλο της σκληρής σύγκρουσης με την Ρωσία και την επιβολής κυρώσεων σε όλα τα επίπεδα, τόσο η Ρωσική στρόφιγγα φυσικού αερίου θα κλείνει και οι ευρωπαϊκές επιλογές για μείωση της χρήσης ενέργειας από τον πληθυσμό, τα κράτη και τις επιχειρήσεις θα αποδειχθεί ένας πολύ μακρύς και επιζήμιος δρόμος, που μαθηματικά θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε πάγωμα του ρυθμού ανάπτυξης και σε ένα μεγάλο πισωγύρισμα ειδικά για τις χώρες του Νότου που για μια κόμη φορά θα αποδειχθούν πιο ευάλωτες. Όπως άλλωστε επισημάνει και η έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s για την περίπτωση της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο που από την πλευρά του είχε προεξοφλήσει μια σειρά από αρνητικές ειδήσεις, είχε νωρίτερα πληρώσει το μάρμαρο έχοντας χάσει ένα μέρος της δυναμικής του, και τώρα δείχνει να ξανακερδίζει κάποιο έδαφος από τις προσδοκίες που γεννούν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, από τα κέρδη των εισηγμένων που αποτελούν μια δικλείδα ασφαλείας, από την αύξηση των επιτοκίων που μεγεθύνει τα κέρδη των τραπεζών και εξαιτίας του γεγονότος πως ο έλεγχος του παιχνιδιού από μια μικρή μερίδα
επιχειρηματικών συμφερόντων και ενός τραπεζικού κατεστημένου είναι πιο εύκολο σε ένα περιφερειακό χρηματιστήριο στο οποίο μπορεί να ανιχνεύσουν και κάποια μαργαριτάρια ξένοι παίκτες και Fund σε μια περίοδο όπου η οικονομική ύφεση περνά τώρα και στην σφαίρα των μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο οικονομιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More