Η Ν.Δ. διαγράφει τον Σαμαρά, τρέμοντας την “επόμενη μέρα”
Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπής Δεοντολογίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., με αντικείμενο τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Θεόδωρος Καράογλου, ειδοποιήθηκε να επισπεύσει την επιστροφή του από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αποστολής για τη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων της Νότιας Αμερικής.
Η Επιτροπή στη συνέχεια θα ενημερώσει για την -τυπική- απόφαση διαγραφής τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ακολούθως θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση διαγραφής και από την Κ.Ο..
Στο μεταξύ υπουργοί ο ένας μετά τον άλλον (Κ. Χατζηδάκης, Β. Κικίλιας, Ν. Κεραμέως, Μ. Χρυσοχοϊδης, Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης…) έσπευσαν με δηλώσεις τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να επικροτήσουν την απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ και Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, μιλώντας στη Βουλή στα αποκαλυπτήρια του έργο του χαράκτη Α. Τάσσου “Ο Συνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής 1974” μίλησε με νόημα και σε υψηλούς τόνους γι΄αυτούς “που τον πατριωτισμό τον έκαναν εκδίκηση για όσους κατά τη γνώμη τους δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές. Ε, λοιπόν, πατριωτισμός επιδεικτικός, οικειοποιήσεως, μονοπωλήσεως και πολύ περισσότερο τιμωρητικός και εκδικητικός, δεν είναι πατριωτισμός, είναι υποκρισία και βαρβαρότητα.”!
Οι 5 λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι:
1. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν “μειοδοσίας”, υιοθετώντας τις μεθόδους “κοπτοραπτικής”, τις οποίες είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση.
2. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν “χαριεντίζονταν” με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Όταν όλοι είδαν και ξέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αφορούσε μία δεκάλεπτη συνομιλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Βουδαπέστη. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, «χαριεντισμό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα κράτος, μάλιστα, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία».
3. Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ακόμη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι συνομιλούν με την Τουρκία. Ο ίδιος, όμως, ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν 4 φορές. Και επί της δικής του διακυβέρνησης έγιναν 6 κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. Όλα αυτά, ενώ τότε η Τουρκία υποστήριζε τις ανιστόρητες και παράνομες θέσεις της. Έθετε ζητήματα “γκρίζων ζωνών”. Διατηρούσε τον στρατό Κατοχής στην Κύπρο. Απειλούσε την Ελλάδα με casus belli. Ενώ τα μαχητικά της παραβίαζαν σε καθημερινή βάση τον μας εναέριο χώρο. Κι όμως, ο κ. Σαμαράς συναντούσε τον Ερντογάν…»
4. Ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι “δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση”. Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου».
5. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε, εντέλει, την πλήρη διαφωνία του με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, υιοθετώντας ακραία ψεύδη και διαστρεβλώσεις.
“Το περιεχόμενο των θέσεών του όπως και το ύφος με το οποίο τις επενδύει είναι εκτός πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής ου έχει τη λαϊκή έγκριση. Αλλά κι εκτός του θεσμικού πλαισίου υπευθυνότητας που προϋποθέτει η θέση ενός πρώην Πρωθυπουργού και πολιτικού αρχηγού. Αυτονοήτως, συνεπώς, τίθεται και ο ίδιος, για δεύτερη φορά, εκτός Ν.Δ.” τόνιζαν και διαμήνυαν “Όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Κι όσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας”.
“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που ισχυροποίησε τη χώρα μας σε αμυντικό, διπλωματικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο” σημείωναν ακόμη, υπογραμμίζοντας “Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της για την υλοποίηση του προγράμματός της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Για καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Ένα αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Και ένα κράτος ψηφιακό, στην υπηρεσία του πολίτη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς”.
Πάντως η διαγραφή Σαμαρά θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή να επισπευσθούν αποφάσεις που έχουν να κάνουν με
– τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης
– την αλλαγή του εκλογικού νόμου
– την ανακοίνωση του υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χθες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης επιχείρησαν να στείλουν μήνυμα ενότητας και σταθερότητας, ωστόσο όπως όλα δείχνουν με βάση και τις δηλώσεις και του Νίκου Τσιούτσια, διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης, δεν πρόκειται να σταματήσει να μιλά και να ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα ιδίως για τα εθνικά θέματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. “Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η ΝΔ έγινε γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ, ή Ποτάμι, από αυτή εξαρτάται εάν υπάρχει πεδίο για νέο δεξιό κόμμα” είπε χαρακτηριστικά.