fbpx

Η «ολική επαναφορά» της Εθνικής Τράπεζας  

0 288

Νέες άμεσες τοποθετήσεις 120 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και 90 εκατ. ευρώ περίπου στην Mytilineos, είναι το πρώτο πρακτικό «αντίκρισμα» από την ένταξη των μετοχών των δύο εταιριών στον δείκτη MSCI Greece που ανακοινώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αν και υπό τις παρούσες συνθήκες της πρωτοφανούς ρευστότητας στις αγορές, οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη και κανείς δεν μπορεί να μιλά με βεβαιότητες, η ιστορική διαδρομή των χρηματιστηρίων δείχνει ότι αυτή η εξέλιξη, μόνο θετικά μακροπρόθεσμα οφέλη μπορεί να έχει τόσο για τις συγκεκριμένες μετοχές,  όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι αλλαγές σηματοδοτούνται από την 31η Μαΐου, με σημαντικές τοποθετήσεις  στις δύο προς ένταξη μετοχές. Μέσω αυτών ενισχύεται η ελληνική παρουσία στους δείκτες με τον MSCI Greece να απαρτίζεται στο εξής από 8 μετοχές, τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Mytilineos.

Η ένταξη των δύο μετοχών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της στάθμισης  της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά. Συγκεκριμένα αναμένεται αύξηση κατά 0,03% λόγω της ΕΤΕ και 0,027% λόγω της Mytilineos.

Δεν πάνε παρά μόλις δύο χρόνια, όταν τον  Μάιο του  2020, στην πρώτη φάση της πανδημίας, η μετοχή της Εθνικής απεβλήθη από τον MSCI, με τιμή διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο μόλις τα 90 λεπτά και με συνολική κεφαλαιοποίηση τα 832 εκατ. ευρώ.

Τότε έγινε αντιληπτό στα ανώτατα κλιμάκια της τράπεζας ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο ώστε να επανέλθει η μετοχή της ΕΤΕ στον διεθνή επενδυτικό δείκτη. Δημιουργήθηκε εκ των έσω μια ομάδα που ανέλαβε τη σχετική αποστολή, αποτελούμενη από τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά, τον γενικό οικονομικό διευθυντή Χρήστο Χριστοδούλου και τον επικεφαλής του IR Γρηγόρη Παπαγρηγόρη. Η κύρια αποστολή της ομάδας ήταν οι επαφές με τα μεγάλα επενδυτικά funds σε Ευρώπη και ΗΠΑ, για να πείσουν ότι η Τράπεζα έχει αποφασίσει να «γυρίσει σελίδα».

Το αποτέλεσμα φάνηκε μετά από δύο χρόνια: Πολλές οι θετικές εκθέσεις με την πάροδο του χρόνου και πριν από λίγες μέρες η JP Morgan ανέβασε την τιμή-στόχο για την μετοχή στα 4,5 ευρώ με σύσταση overweight, ενώ η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι αναμένει η τράπεζα να πληρώσει μέρισμα από τα φετινά κέρδη.

Το επόμενο βήμα για το επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας είναι ακόμη πιο σημαντικό. Συγκεκριμένα στο σχεδιασμό για τους προσεχείς μήνες περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Περαιτέρω οργανική μείωση των κόκκινων δανείων με στόχο το απόθεμα να πέσει κάτω του 1 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτω του 3% από 6,9% το 2021.
  2. Ενίσχυση των κεφαλαίων μέσω της κερδοφορίας και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.
  3. Ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης με χορηγήσεις νέων δανείων  περίπου 5 δισ. ευρώ το έτος που αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση εξυπηρετούμενων δανείων 1,5-2 δισ. ευρώ το έτος. Η χρηματοδότηση αφορά σε όλη την οικονομία, ενώ σημαντική είναι η ζήτηση από νοικοκυριά όπου αντιστοιχεί περίπου το 25% των δανείων στο 2021.
  4. Ετήσια αύξηση κατά 10% των εσόδων από προμήθειες που θα προέλθει από αύξηση της δραστηριότητας, των σταυροειδών πωλήσεων και την είσοδο της Τράπεζας σε νέα προϊόντα και κλάδους, όπως στα επενδυτικά προϊόντα, τις τραπεζοασφάλειες, κά.
  5. Μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα σε επίπεδα κάτω του 47%, με παράλληλες επενδύσεις στην τεχνολογία. Η μείωση του κόστους θα προέλθει από αποτελεσματικότερη διαχείριση των λειτουργιών, την ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών και την κινητοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.
  6. Μείωση του κόστος ρίσκου κάτω από 60 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επιτρέψει τους δείκτες κερδοφορίας να κινηθούν με ετήσιο ρυθμό 10% από 8,1% το 2021.
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More