Το ομόλογο που εκδόθηκε την Τετάρτη, πενταετούς διάρκειας, θα αποφέρει κέρδη στους επενδυτές μόνο εφόσον αυξηθεί ο πληθυσμός του είδους σε δύο εθνικά πάρκα της Νότιας Αφρικής, ανέφερε η τράπεζα. Σε περίπτωση αύξησης η απόδοση θα κυμανθεί από 3,7% έως 9,2%.

Ο μαύρος ρινόκερος (Diceros bicorniείναι ένα από τα πέντε σύγχρονα είδη στην οικογένεια του ρινόκερου και ένα από τα δύο είδη που ζουν στην Αφρική μαζί με τον λευκό ρινόκερο. Παρά τις ονομασίες τους, και τα δύο αφρικανικά είδη είναι γκρίζα.

Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τη δεκαετία του ’90, ο πληθυσμός του μαύρου ρινόκερου μειώθηκε κατά 96% σε λιγότερο από 2.500 άτομα, κυρίως λόγω της λαθροθηρίας: τα κέρατα ρινόκερου είναι περιζήτητα για παραδοσιακές «θεραπείες» σε Κίνα και Μέση Ανατολή.

Έκτοτε, προγράμματα μεγάλης κλίμακας για την προστασία του είδους οδήγησαν σε αύξηση του πληθυσμού σε περίπου 5-5,5 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την οργάνωση Save The Rhino International με έδρα το Λονδίνο.

Η Νότια Αφρική φιλοξενεί περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού μαύρου ρινόκερου, σύμφωνα με τη WWF.

«Η οικονομική δομή ‘πληρωμή για επιτυχία’ προστατεύει ένα απειλούμενο είδος και ενισχύει τις προσπάθειες προστασίας της Νότιας Αφρικής αξιοποιώντας τις υποδομές της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις επιδόσεις της στις αγορές κεφαλαίου» δήλωσε ο πρόεδρος του οικονομικού ιδρύματος Ντέιβιντ Μάλπας.