fbpx

JP Morgan: Πότε έρχεται το τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

0 115

Μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι ο πλέον επιθετικός κύκλος αύξησης επιτοκίων παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες πλησιάζει στο τέλος του, ανήκει πλέον και ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan Chase.

Ειδικότερα, όπως έγραψε σε σημείωμα χτες ο επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιων αγορών της αμερικανικής τράπεζας και η ομάδα του, η αλλαγή τόνου από την ΕΚΤ, η υποχώρηση των δημοσιονομικών πιέσεων στη Βρετανία και η μείωση του ρυθμού των αυξήσεων σε Καναδά και Αυστραλία ενισχύουν την αισιοδοξία ότι ο παγκόσμιος κύκλος νομισματικής σύσφιξης θα μπορούσε να τελειώσει στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μετά από ακόμα γιγαντιαία αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης (0,75%) που θεωρείται ότι θα ανακοινώσει αύριο η Fed, ομοσπονδιακή τράπεζα στη συνέχεια πιθανώς θα προχωρήσει σε μία αύξηση 50 μ.β. (0,5%) τον Δεκέμβριο και έπειτα σε μία ακόμα μικρότερη 25 μ.β. το πρώτο τρίμηνο του 2023 που θα θέσει τέλος στον τρέχον κύκλο.

Ωστόσο, η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων δεν σημαίνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παρατήσουν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, προειδοποιούν οι αναλυτές της JPMorgan υπό τον Μ. Κολάνοβιτς.

Οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται για να υλοποιηθεί το σενάριο που προβλέπουν, αναφέρουν στο σημείωμα, προσθέτοντας πάντως ότι αυτό είναι ήδη εμφανές σε κάποιο βαθμό.

“Εάν η πρόβλεψή μας είναι σωστή, ο πλέον επιθετικός και ταυτόχρονος παγκόσμιος κύκλος αύξησης επιτοκίων των τελευταίων 40 ετών θα τελειώσει στις αρχές του επόμενου έτους”, αναφέρουν.

Όπως επισημαίνουν άλλωστε, “μία σημαντική στήριξη στις αγορές κινδύνου έχει προκύψει από τα σήματα που δείχνουν ότι ο ρυθμός της σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών έχει κορυφωθεί και ότι τυχόν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από εδώ και πέρα θα είναι πιθανότατα μικρότερου μεγέθους”.

Όπως προαναφέρθηκε, τα swaps δείχνουν ότι η αγορά θεωρεί δεδομένο πως η Fed θα προχωρήσει αύριο στην τέταρτη γιγαντιαία αύξηση 75 μονάδων βάσης, ωστόσο η προσοχή των επενδυτών θα εστιάσει στα σχόλια του επικεφαλής της Τζέι Πάουελ για το guidance που θα δώσει.

Για τη συνεδρίαση Δεκεμβρίου άλλωστε οι πιθανότητες που δίνουν τα πονταρίσματα των traders είναι μοιρασμένες σχεδόν 50-50 στο ενδεχόμενο ακόμα μίας αύξησης 75 μ.β. και μίας 50 μ.β.

Στην εκτίμηση ότι το τέλος της νομισματικής σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει είχε προχωρήσει και η Morgan Stanley χτες, μέσω του επικεφαλής αναλυτή της Μάικλ Γουίλσον, ο οποίος ψηφίστηκε ως ο καλύτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην τελευταία έρευνα θεσμικών επενδυτών.

Όπως έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley υπό τον Γουίλσον, αρκετοί δείκτες της αγοράς – μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων του 3μηνου του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ – “υποστηρίζουν μια μετατόπιση της Fed νωρίτερα παρά αργότερα”.

Σε αυτό το κλίμα μάλιστα, ο Γουίλσον βλέπει άλμα 6% για το τον S&P 500 το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα, που θα οδηγήσει το μεγάλο δείκτη της αμερικανικής αγοράς έως και τις 4.150 μονάδες.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, το trading desk της JPMorgan εκτίμησε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ημερήσιο άλμα τουλάχιστον 10% αν στις αυριανές ανακοινώσεις τους οι αξιωματούχοι της Fed στραφούν προς έναν ήπιο τόνο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More