κ. Ζαββέ, μας περνάτε όλους για… ζαβούς;

0 12

Φαίνεται πως ο, αρμόδιος για τις τράπεζες, υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, μας θεωρεί όλους… ζαβούς. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθούν οι απαντήσεις που (δεν) έδωσε στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση της σκανδαλώδους διαγραφής του 93% των οφειλών του Κώστα Πηλαδάκη στην Τράπεζα Πειραιώς, από τη διοίκηση Μεγάλου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αποκαλύψεις που είδαν τις προηγούμενες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας, ο κ. Ζαββός είπε ότι «η προληπτική εποπτεία των συστημικών τραπεζών ασκείται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), που βρίσκεται στη Φρανκφούρτη» και ότι τα στοιχεία που αφορούν σε δάνεια προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα «καλύπτονται από υπηρεσιακό επαγγελματικό απόρρητο και δεν κοινοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών».

Φυσικά ο κ. Ζαββός «ξέχασε» να αναφέρει ότι ρόλο στην προληπτική εποπτεία των τραπεζών έχει, πρωτίστως, και η ΤτΕ του κ. Στουρνάρα, καθώς και ότι το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί και οφείλει να ασκεί έλεγχο στην Πειραιώς -και ειδικά σε αποφάσεις που εμφανώς τη ζημιώνουν- από τη στιγμή που, μέσω ΤΧΣ, είναι μέτοχος της τράπεζας με 26%.

Μας διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η Πειραιώς «μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε διαγραφή χρέους του εν λόγω οφειλέτη εν αναμονή της ολοκλήρωσης των σχετιζομένων διαδικαστικών διαδικασιών, γιατί, οι αιτήσεις εξυγίανσης που υποβάλλονται από τους οφειλέτες επικυρώνονται δικαστικά και μόνο».

Την ώρα που ο Έλληνας πολίτης μαθαίνει για τέτοιας έκτασης «κουρέματα» σε επιλεγμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων και η ρευστότητα στην αγορά παραμένει άγνωστη λέξη, παρά τα παρακάλια του Άδωνη Γεωργιάδη, ο κ. Ζαββός είχε μάλιστα το… θράσος να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση έχει «την αδιαπραγμάτευτη πρόθεση να πατάξει τους μπαταχτσήδες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Αυτό, ανέφερε, επιτυγχάνεται και μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο «υποχρεώνει τις τράπεζες, οι οποίες είχαν σωρευμένα δάνεια και δεν είχαν ανοίξει φακέλους διαφόρων επιχειρηματιών, αυτήν τη στιγμή να προσφύγουν και να βρουν σημαντικές λύσεις».

Ο υφυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς μειώνει το βάρος των Κόκκινων Δανείων, χωρίς να επιβαρύνεται ούτε με ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος και «προσελκύει επενδυτές, που παίρνουν πάνω τους το βάρος αυτής της μείωσης». Δεν μας λέει, βεβαίως, ο κ. Ζαββός με ποιο προσδοκώμενο όφελος: Να αποκτήσουν, έναντι πινακίου φακής, όλα τα υποθηκευμένα assets ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Τέλος, ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός προανήγγειλε για την ερχόμενη εβδομάδα, νομοσχέδιο που αφορά στο ξέπλυμα χρήματος, το οποίο θα περιέχει διατάξεις, «οι οποίες ενισχύουν την ευρωστία, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ιδιαίτερα τη διαφάνεια του τραπεζικού μας συστήματος».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More