Καταιγίδα προστίμων σε χιλιάδες επιχειρήσεις για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών 2014

0 11

Πρόστιμα-μαμούθ, για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων της χρήσης του 2014, επιβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – με καταιγιστικούς ρυθμούς τις τελευταίες μέρες – σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις της συγκεκριμένης χρήσης είτε λίγο πριν τις 22 Ιανουαρίου 2016 είτε μέσα στο τετραήμερο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016, κατόπιν συνεχών παρατάσεων που είχε δώσει η λειτουργούσα τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) στην προθεσμία υποβολής των καταστάσεων αυτών. Αιτία των επανειλημμένων παρατάσεων, ήταν τα πολλαπλά τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε τότε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των καταστάσεων.

Από τα δελτία τύπου της λειτουργούσας τότε Γ.Γ.Δ.Ε., καθώς και από ενημερώσεις συλλόγων λογιστών είχε γίνει σαφές, τότε, προς τον κλάδο των λογιστών, ότι η Γ.Γ.Δ.Ε. είχε χορηγήσει σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25-1-2016 για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της χρήσεως του 2014. Ωστόσο, ουδέποτε εκδόθηκε η απαραίτητη υπουργική απόφαση για τη συγκεκριμένη παράταση, με αποτέλεσμα, σήμερα, οι Δ.Ο.Υ. να καταλογίζουν σωρηδόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή σε όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του 2014 την περίοδο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016!

Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι, ωστόσο, ότι ακόμη και επιχειρήσεις οι οποίες είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα, λίγο πρίν τις 22 Ιανουαρίου 2016 τις συγκεντρωτικές, θεωρήθηκε ότι τις υπέβαλαν μετά την ημερομηνία αυτή, εκπρόθεσμα! Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των καταστάσεων λειτουργούσε τότε με πολλά προβλήματα, σε σημείο μάλιστα που να εμφανίζει, σε πολλές περιπτώσεις, ως ημερομηνίες υποβολής άλλες, μεταγενέστερες αυτών στις οποίες είχαν πραγματικά υποβληθεί οι καταστάσεις.

Ο ρυθμός αποστολής και επιδόσεως των προστίμων είναι, κυριολεκτικά, καταιγιστικός καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους παραγράφεται το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για τον έλεγχο των υποθέσεων της χρήσης του 2014. Τα ποσά των προστίμων ανέρχονται συνήθως σε 400 ή ακόμη και σε 800 ευρώ.

Ήδη 6 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλειο Σπανάκη, και 2 του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Β’ Πειραιά, Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογίες με διατάξεις για τη διαγραφή των αδίκως επιβληθέντων προστίμων, όμως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν τις έκανε δεκτές αλλά ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το θέμα, να το εξετάσει ενδελεχώς και να αποφασίσει!

Την ουσιαστική άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα που ταλανίζει λογιστές και επιχειρήσεις στηλίτευσε, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 , ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Β΄Πειραιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τρύφων Αλεξιάδης. Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι είχε καταθέσει σχετική τροπολογία για τη λύση του ζητήματος προσθέτοντας ότι είχε σκοπό να την αποσύρει αν το υπουργείο Οικονομικών αναγνώριζε και δεσμευόταν πως θα δώσει λύση στο πρόβλημα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More