fbpx

ΚΙΝ.ΑΛ. και Ν. Ανδρουλάκης σε αναζήτηση ταυτότητας

0 137

Έτοιμος να επιβάλει με το νέο έτος τον δικό του “νόμο” στο Κίνημα Αλλαγής φέρεται να είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις και εσωστρέφεια και να δρομολογήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σύσταση μιας πρόωρης “εσωκομματικής αντιπολίτευσης”, παπανδρεϊκής απόχρωσης, που θα εναντιωθεί ανοιχτά στο ενδεχόμενο σεναρίων δεξιοστροφής πορείας και συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Βέβαια ο νέος πανίσχυρος ηγέτης του ΚΙΝ.ΑΛ. από τη μια πρέπει να αποσαφηνίσει το δικό του σοσιαλδημοκρατικό στίγμα, από την άλλη να προωθη΄σει την αμφίπλευρη διεύρυνση και ταυτόχρονα, το πιο δύσκολο, να αντιστοιχίσει την “φιλομητσοτακική” -σύμφωνα με τους δημοσκόπους- εκλογική βάση του κόμματος με τη νέα του ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία.

Σε ότι αφορά την αμφίπλευρη διεύρυνση, πρόσφατα δήλωσε ότι “χώρος υπάρχει για όσους έχουν προσφέρει στο παρελθόν, έχουν ένα δείκτη υψηλής αξιοπιστίας και δεν έχουν πληγώσει τον ελληνικό λαό” και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής στελεχών που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι “τα στελέχη που έφυγαν για λόγους καρέκλας και όχι πολιτικούς λόγους, δεν έχουν θέση”.

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως πιθανή επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και του Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος σε δηλώσεις του έπλεξε το εγκώμιο του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. μην αποκλείοντας μάλιστα και μία συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής “στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης συλλογικής προσπάθειας”, όπως είπε.

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε μάλιστα τον Νίκο Ανδρουλάκη ως έναν “πολύ σοβαρό πολιτικό”, που μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και για την χώρα αργότερα. Και τόνισε “Αν με ρωτούσαν σε γκάλοπ ποιον θεωρώ καταλληλότερο για πρωθυπουργό μεταξύ των Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη, θα έλεγα χωρίς δισταγμό, Ανδρουλάκη”!

Προκειμένου να εδραιώσει τη δεδομένη οργανωτική κυριαρχία του στο κόμμα και να έχει τα χέρια του λυμένα για τις επιλογές προσώπων, ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη μετατροπή της Κεντρικής Επιτροπής σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), τουτέστιν σε καθαίρεση του νυν γραμματέα της ΚΠΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη και διορισμό νέου Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Έτσι, αμέσως μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αναμένονται ανακοινώσεις για το επιτελείο που θα πλαισιώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος από τη βάση, όπως έχει προαναγγελθεί και με ορίζοντα το Συνέδριο την άνοιξη, αν το επιτρέπει η πορεία της πανδημίας.

Πάντως για τη θέση του επόμενου Γραμματέα ακούγεται έντονα το όνομα του Ανδρέα Σπυρόπουλου, στενού συνεργάτη του νέου προέδρου και “στρατηγού” της καμπάνιας του σε οργανωτικό επίπεδο. Δίπλα στον νέο πρόεδρο θα είναι και ο έτερος “στρατηγός” του και πρωην γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης, με επικρατέστερη θέση αυτή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Επίσης αναμένεται να αξιοποιηθούν ο βουλευτής Απόστολος Πάνας στη θέση του εκπροσώπου Τύπου σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Πάρης Κουκουλόπουλος κ.ά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επανενεργοποίηση των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, δρομολογώντας διαδικασίες εκλογής και ανανέωσης σε πλαίσιο αυτοοργάνωσης.

Προφανώς ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. θα επιδιώξει τα σημερινά αυξημένα -δημοσκοπικά- διψήφια ποσοστά του, να τα μετατρέψει και σε εκλογικά. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, πέρα από τις επιλογές προσώπων, η νέα ηγεσία θα πρέπει να αναδείξει τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και διαφορές από τη Ν.Δ., εάν και εφόσον επιθυμεί να πέσει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί καλή η σοσιαλδημοκρατία ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αρκεί να συνοδεύεται από εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης με στόχο την ήττα της Ν.Δ. και την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα.

Και εδώ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ξεκάθαρη θέση της νέας ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. για το ζήτημα των προοδευτικών συνεργασιών, ιδίως μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Τα ραντεβού του Ν. Ανδρουλάκη μετά τις γιορτές, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, θα δείξουν πολλά ενόψει πολιτικών εξελίξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More