Κληρώνει τα μεσάνυχτα για πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

0 6

Σε εκλογές για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια το Ισραήλ, με τη σημερινή ημέρα να είναι η τελευταία που θα κρίνει την επιβίωση ή όχι της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Μπλε και Λευκού Κόμματος του Μπένι Γκαντς. Αν και οι πάντες θεωρούν, πλέον, την νέα εκλογική αναμέτρηση ως αναπόφευκτη.

Τα πράγματα μεταξύ των ετερόκλητων κυβερνητικών εταίρων ήταν ήδη εξαιρετικά οριακά. Όμως, καταλυτικός παράγοντας για τις εξελίξεις ήταν η χθεσινή καταψήφιση από την Κνεσέτ (την ισραηλινή βουλή) της πρότασης νόμου που προέβλεπε την παράταση της προθεσμίας για την έγκριση του προϋπολογισμού κατά μία εβδομάδα.

Οι συνομιλίες χθες κατέληξαν σε αδιέξοδο, το νομοσχέδιο δεν πέρασε και έτσι αν δεν αλλάξει τίποτε μέσα στην ημέρα, η Κνεσέτ θα διαλυθεί αυτόματα απόψε τα μεσάνυχτα, όταν και λήγει το χρονικό όριο για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές την άνοιξη, με πιθανότερη ημερομηνία την 23η Μαρτίου.

Η συμφωνία συνεργασίας που είχαν συνάψει οι δύο εταίροι όριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να καταρτίσει διετή προϋπολογισμό, για το 2020 και το 2021. Ο Νετανιάχου όμως πήρε πίσω τη δέσμευσή του και αξίωσε να εγκριθεί προϋπολογισμός μόνο για το τρέχον έτος, επικαλούμενος την πανδημία. Όμως, από το Μπλε και Λευκό Κόμμα θεωρούν πως ο Νετανιάχου άλλαξε στάση διότι δεν θέλει να παραδώσει την πρωθυπουργία στο Γκάντς σε λίγους μήνες, όπως όριζε η μεταξύ τους συμφωνία για τη δημιουργία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν το Λικούντ στην πρώτη θέση, παρά το γεγονός πως και τα δύο κόμματα παρουσιάζουν πολύ μεγάλες απώλειες. Ειδικά το Μπλε και Λευκό Κόμμα έχει χάσει σημαντικό έδαφος, καθώς οι οπαδοί του θεωρούν πως πρόδωσε την εμπιστοσύνη τους συμφωνώντας να συνεργαστεί με τον «μισητό» και «διεφθαρμένο» Νετανιάχου. Μεγάλος κερδισμένος στο πολιτικό τοπίο εμφανίζεται το νέο δεξιό κόμμα «Νέα Ελπίδα» του Γεδεών Σάαρ που πλέον φιγουράρει έως και στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο Νετανιάχου ενδεχομένως να προσβλέπει σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού συντηρητικής κατεύθυνσης, αυτή τη φορά με εταίρο τον δεξιό Σάαρ. Ωστόσο οι δύο άντρες δεν τα πηγαίνουν καλά ούτε σε πολιτικό ούτε σε προσωπικό επίπεδο.

Ο Σάαρ, οποίος μέχρι πρότινος ανήκε στο Λικούντ είχε προσπαθήσει να διεκδικήσει το 2019 την αρχηγία του κόμματος απέναντι στον Νετανιάχου θεωρώντας πως οι δικαστικές περιπέτειες του νυν πρωθυπουργού καταστρέφουν το κόμμα και τη χώρα. Έτσι, μετά την επανεκλογή του Νετανιάχου αποχώρησε από το Λικούντ και δημιούργησε το δικό του κόμμα, το οποίο για την ώρα βρίσκει σημαντική ανταπόκριση στο κοινό, «κλέβοντας» άφθονες ψήφους αλλά και στελέχη από το Λικούντ. Μάλιστα, μόλις χθες το βράδυ, μετά την ψηφοφορία στη Κνεσέτ, ένας ακόμη βουλευτής του Λικούντ ανακοίνωσε την προσχώρηση του στη «Νέα Ελπίδα».    

 
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More