fbpx

Κουτρουμάνος (ΕΣΡ): Την “πάπια” για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ από το Μαξίμου

0 121

Σε υψηλούς τόνους τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρουμάνο και εμμέσως προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής και εμμέσως για την κυβερνητική πολιτική στα ΜΜΕ, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής της έκθεσης Πεπραγμένων του ΕΣΡ για το 2020.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης τόνισε ότι πλέον δεν μιλάμε για “ορμπανοποίηση της Ελλάδας” αλλά για τη “μητσοτακικοποίηση της Ουγγαρίας”, ενώ ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, κατηγόρησε την αρχή ότι δεν κάνει τίποτα για τον πολιτιστικό και πνευματικό κατήφορο των μέσων ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για τηλεοπτικά σκουπίδια ιδίως στη βραδινή ζώνη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριακος Βελόπουλος, κάλεσε τον κ. Κουτρουμάνο να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση του στο ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών συνολικά, ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Γκιόκας μίλησε για “μιντιακό αυταρχισμό” και η Σοφία Σακοράφα από το ΜΕΡΑ25 υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πλέον “τέταρτη εξουσία” καθώς λόγω της διαπλοκής έχει ταυτιστεί απολύτως με την πρώτη εξουσία, την εκτελεστική.

Να σημειωθεί ότι όλα τα κόμματα με βάσει τα στοιχεία της έκθεσης του ΕΣΡ, στηλίτευσαν την έλλειψη πολιτικής πολυφωνίας και πλουραλισμού, κάνοντας λόγος για πολιτικές χειραγώγισης των ΜΜΕ, καθώς η προβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα δελτία ειδήσεων κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ βρίσκεται στο 1/3 και πιο κάτω ακόμη της εκλογικής τους δύναμης, εν αντιθέσει με την προβολή της κυβέρνησης και της ΝΔ, που ακόμη και την προεκλογική περίοδο του 2019 απολάμβανε ποσοστά προβολής άνω του 60% στα δελτία ειδήσεων. Επίσης καυτηριασαν τον τρόπο προβολής κοινωνικών θεμάτων από τα ΜΜΕ όπως της υπόθεσης Πισπιρίγκου. Μάλιστα ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος εξέφρασε την αηδία του για τον τρόπο κάλυψης του θέματος, ενώ και ο Γιάννης Τραγάκης από το κυβερνών κόμμα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον το ζήτημα της πολιτικής πολυφωνίας που είναι ζητούμενη, όπως είπε. “Να ρίξετε καμπανες” κάλεσε τον πρόεδρος του ΕΣΥ ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, αναφορικά με τα “τηλεοπτικά σκουπίδια” των καναλιών.

Ο πρόεδρος της ΕΣΡ απαντώντας στη κριτική των κομμάτων υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του ΕΣΡ, αναδεικνύοντας τα πρόστιμα ύψους 1,6 εκ. ευρώ που έχουν επιβληθεί στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, σημειώνοντας τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ για να λειτουργήσει απολύτως ικανοποιητικά, τονίζοντας ωστόσο ότι αξιοποιεί στο έπακρο τις οικονομικές δυνατότητες της Αρχής.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της πολιτικής πολυφωνίας τόνισε βάση του νόμου το ΕΣΡ κρίνει επί συγκεκριμένων καταγγελιών, τονίζοντας και δεν είναι αδιάφορο και ότι “δεν είναι εύκολο θεσμικά” τελικά να συμβιβάσεις τη επιβολή της κρατικής εξουσίας με τον σεβασμό στην δημοσιογραφική ελευθερία, ενώ για τις τηλεοπτικές εκπομπές επισήμανε ότι “το κράτος δεν έχει αισθητικές προτιμήσεις” και συνεπώς δεν μπορεί να καταδικάσει ένα κανάλι επειδή οι πολίτες προτιμούν να βλέπουν τα λεγόμενα “τηλεοπτικά σκουπίδια”. Πρόσθεσε τέλος εχει “μακρύ δρόμο” η αδειοδότηση ΜΜΕ, θεματικών και περιφερειακών, καθώς δεν προωθούνται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More