fbpx

Μακρόν: Πρόεδρος της Γαλλίας με…28%! (Σε όσους ψήφισαν)

0 81

Μηνύματα προς πολλούς παραλήπτες έβγαλαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα συγκεντρώνοντας πάνω από το 27% των ψήφων, θα αναμετρηθεί για ακόμα μια φορά με την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν στην τελευταία απόπειρα της να εισέλθει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τρίτος και ρυθμιστής των εξελίξεων ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, που συγκέντρωσε περίπου το 20% των ψηφοφόρων και που είδε κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν «ούτε μια ψήφο στη Λε Πεν».

Όμως ήδη στη Γαλλία μιλούν για ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο και για μια δραματική μονομαχία, το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος στη Γαλλία επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες της κινούνται πλέον μακριά από τις σταθερές των περασμένων δεκαετιών, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στις εκλογικές αναμετρήσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών τα τελευταία χρόνια. Τα άλλοτε πανίσχυρα κόμματα της ντεγκολικής Δεξιάς και των Σοσιαλιστών καταβαραθρώθηκαν με την υποψήφια των «Ρεπουμπλικάνων» Πεκρές να μην φτάνει ούτε το 5% ενώ το άλλοτε «πουλέν» των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό να συγκεντρώνει το 2%!

Ο Μακρόν συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, όμως έχει «πληγές» από την πενταετή διακυβέρνηση του. Το 2017 προέκυψε ως το «φρέσκο» στην πολιτική σκηνή, είχε αέρα ανανέωσης στον προεκλογικό λόγο του και εξήγγειλε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάποιες από τις οποίες προχώρησαν και κάποιες όχι. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες επέβαλλαν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, άυξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και σε μια σειρά φόρων που άγγιζαν τα κατώτερα στρώματα της Γαλλίας. Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» έπληξε τη δημοφιλία του και έδωσε «τροφή» στη Λεπέν που «δούλεψε» πάνω σε ένα φιλολαϊκό οικονομικό πρόγραμμα αποφεύγοντας ως ένα σημείο τη μεταναστευτική μανιέρα. Με τη διαφορά στις τέσσερις μονάδες περίπου, το θετικό για τον Μακρόν είναι πως το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γαλλίας, η Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο προκειμένου να μη βγεί η Λε Πέν. Το ίδιο έπραξαν και οι περισσότεροι από τους δέκα ανθυποψήφιους των μονομάχων του δεύτερου γύρου.

Εξαίρεση ο επίσης ακροδεξιός Ζεμούρ, ο «Τραμπ του Παρισιού», που δήλωσε πως στηρίζει την Λε Πεν στον δεύτερο γύρο, και ο ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, που έλαβε περίπου το 2,5% των ψήφων.

Ένα από τα βασικά μηνύματα της κάλπης αφορά στα εθνικά αντανακλαστικά των Γάλλων καθώς οι μισοί από τους υποψηφίους προέταξαν ατζέντα με αναβαθμισμένα τα θέματα της ασφάλειας, της άμυνας, της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την οικονομία, σε πείσμα της πολιτικής παραδοχής πως «η οικονομία είναι που κερδίζει εκλογές». Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή «δυσκινησία», από τη δυσκολία άρθρωσης ενός στιβαρού διπλωματικού λόγου μέχρι το φιάσκο του «ευρωστρατού», επηρέασαν τους ψηφοφόρους και πιθανώς να τους επηρεάσουν περισσότερο ενόψει β’ γύρου και ανάλογα με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο.

Κάποιοι ήδη δικαιολογούν την περιορισμένης έκτασης επικράτηση του Μακρόν ως συνέπεια της πλημμελούς προεκλογικής εκστρατείας του λόγω Ουκρανίας. Η Λε Πεν, αντιθέτως, είχε έντονη και στοχευμένη προεκλογική ατζέντα ενώ οι καλές σχέσεις της με τον Βλ. Πούτιν αν δεν της πρόσθεσαν ποσοστά, σίγουρα δεν της «έκοψαν» ψήφους. Βάσει όλων των παραπάνω, οι δημοσκόποι περιμένουν ένα σκληρό ντέρμπι, με τον Μακρόν να έχει το πάνω χέρι όχι όμως σε επίπεδα 2017.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More