Με επτά μήνες καθυστέρηση η κυβέρνηση χορηγεί Ασφάλιση στους πρόσφυγες!

0 7

Έπρεπε να περάσει ένα επτάμηνο, έπρεπε να υπάρξει έως και διεθνής κατακραυγή, για να κάνει η κυβέρνηση το αυτονόητο: Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίστηκε η δημιουργία του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), που θα χορηγείται σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες άσυλο.

Ο αριθμός αυτός, ήρθε για να αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ, που με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση έπαψε να χορηγείται σε αιτούντες άσυλο, από το περασμένο καλοκαίρι.

Αξίζει να επισημανθεί ότι υπήρξαν μέχρι και δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο (πχ το Αγγλικό περιοδικό για την υγεία, το Lancet), που κατήγγειλαν την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής φροντίδες για τους πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο, ενώ σχετική καμπάνια είχε πραγματοποιήσει και η Διεθνής Αμνηστία για την επαναφορά του ΑΜΚΑ.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος κάνει λόγο «για σοβαρή επιδείνωση της υγείας των ίδιων των προσφύγων, το 35% εξ αυτών είναι παιδιά, αλλά και τη σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ξανθός, «το «επιτελικό Κράτος» της ΝΔ αποδείχθηκε περίτρανα στη διαχείριση του προσφυγικού όχι μόνο ανέτοιμο και ανίκανο, αλλά και ιδεοληπτικό, ανεύθυνο και, κυρίως, επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Και φυσικά εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη χώρα, αφού εγκαταλείφθηκε επίσημα η πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας και της ισότιμης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών, που αποτελεί πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υποχρέωση της Ελλάδας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Φυσικά, η ΚΥΑ από τα υπουργεία Μετανάστευσης, Παιδείας, Υγείας, Επικρατείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν σημαίνει κάτι. Πρέπει στην πράξη να φανεί πώς προχωράει η διαδικασία χορήγησης του ΠΑΑΥΠΑ από την Υπηρεσία Ασύλου και την ΗΔΙΚΑ. Από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα χορήγησής του, θα φανεί εάν οι αιτούντες άσυλο θα έχουν στο εξής δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη, ή όχι…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More