fbpx

Με τους αναθεωρητές δεν κρατάς ίσες αποστάσεις

0 150

Του Ανδρέα Κατσανιώτη*
Το τελευταίο διάστημα, πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένες κατακτήσεις αμφισβητούνται έντονα. Τόσο στην κοντινή, όσο και στην ευρύτερη γειτονιά μας υπάρχουν δυνάμεις, που ασκούν ισχυρές πιέσεις με αναθεωρητικό χαρακτήρα. Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών, δεν είναι ο κοινός τόπος όπου συναντιόμαστε όλοι, όταν καθόμαστε γύρω από το τραπέζι του διαλόγου.  

Το ευτύχημα είναι ότι, η Ελλάδα του σήμερα είναι διαφορετική, σε σχέση με άλλες περιόδους, ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σύγχρονη, με ισχυρή παρουσία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών. Προτάσεις που γίνονται αποδεκτές από τους συμμάχους μας, έστω και αν προκαλούν την οργή σε ορισμένους, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, εργάζεται συστηματικά σε όλα τα πεδία. Δημιουργεί συμμαχίες, προτείνει λύσεις και δεν αποφεύγει τα ακανθώδη θέματα. Είναι μπροστά, χωρίς να κρύβεται. Το πράξαμε στην πανδημία, καταθέτοντας την πρόταση για σύστημα ευρωπαϊκών προμηθειών εμβολίων, που έγινε αποδεκτή. Όπως αντίστοιχη πρόταση κάναμε και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει μόνο στα σίγουρα και δεν κρατάει ίσες αποστάσεις, μέχρι να φανεί που… κάθεται η μπίλια. Αυτό έπραξε και στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Υπάρχουν ακόμη φωνές, που υποστηρίζουν ότι έπρεπε να κρατήσουμε μια άλλη στάση. Πιο ισορροπημένη, λένε. Για ποια ισορροπία μιλούν; Ακούμε συνεχώς τους πολιτικούς της Τουρκίας να μιλούν για… αδικίες στις Διεθνείς Συνθήκες. Μιας χώρας, που έχει εισβάλει στην Κύπρο, που επιχείρησε να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, εργαλειοποιώντας πρόσφυγες, που αναζητούσαν να ξεφύγουν από πεδία πολέμου.

Η απάντηση στον αναθεωρητισμό των γειτόνων και των εγχώριων ξενόδουλων υποστηρικτών δεν είναι οι ίσες αποστάσεις. Είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας, σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι, η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στο πλαίσιο αρχών και αξιών που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Ότι, είναι πόλος σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη γειτονιά μας. Αυτό σημαίνει ότι, τιμούμε τις δεσμεύσεις και τις συμμαχίες μας και ότι, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, προωθούμε ενεργά συνέργειες και περιφερειακές εταιρικές σχέσεις με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εντός του μεγάλου πλαισίου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όχι οι ίσες αποστάσεις.

Και γι’ αυτό η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας από τους συμμάχους της.  Αυτό αποδεικνύουν τόσο η Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση, που είναι πλέον νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όσο και η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Επιπλέον, η χώρα μας έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με σημαντικούς εταίρους της περιοχής, που εκτείνονται από τα Βαλκάνια στη Μέση Ανατολή και από τη Βόρεια Αφρική στον Κόλπο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κρατάει ίσες αποστάσεις, ούτε σε πολεμικές συγκρούσεις, ούτε από αναθεωρητικές απόψεις. Εργάζεται για να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού και η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτή είναι η μοναδική απάντηση ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό και ενάντια σε οποιονδήποτε θέλει να ξανασχεδιάσει το χάρτη της Ευρώπης κατά το δοκούν.

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω της κακές πρακτικές, που πλήγωσαν την οικονομία και τους πολίτες της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργάζεται σταθερά για μια ανάπτυξη βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, με ευκαιρίες για όλους και όχι μόνο για λίγους και αρεστούς. Ανάπτυξη, που παρά τις συνθήκες πρωτόγνωρων κρίσεων, δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, δεν θα αφήνει κανέναν εκτός. Θυμίζω ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν προωθηθεί, μεταξύ άλλων, μειώσεις σε πάνω από 30 φόρους. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πολύ καλά, τι θα σήμαινε στις σημερινές συνθήκες, η διατήρηση των φόρων στα πολύ υψηλά επίπεδα που ήταν, πριν την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας κυβέρνησης.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Εξίσου σημαντικά είναι τα θέματα, που κάθε πολίτης αυτής της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει κάθε μέρα. Σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση, που ανεβάζει τις τιμές σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ανακούφιση πολιτών που πλήττονται και παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις ώστε να προβεί στην ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο.

Και το πράττει κάθε φορά με τρόπο που να μη βάζει σε κίνδυνο όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα, χωρίς να απειλούμαστε με δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ήδη, για την ενεργειακή κρίση έχουν διατεθεί περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία έρχονται ως συνέχεια των 43 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Βεβαίως, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη.

* Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος
για τον Απόδημο Ελληνισμό, βουλευτής Αχαΐας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More