fbpx

Lamda Development: Χρονιά ισχυρής κερδοφορίας το 2021

0 134

Ισχυρά ενοποιημένα κέρδη, ύψους 191,2 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021, έναντι ζημιών 52 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσίασε η Lamda Development. Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) της εταιρίας την 31.12.2021 ανήλθε σε 1,36 δισ. ευρώ, (ήτοι 7,73 ευρώ ανά μετοχή), αυξημένη κατά 24% έναντι της 31.12.2020.

Επισημαίνεται ότι, τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα της Lamda όσο και η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) περιλαμβάνουν τη θετική επίπτωση ποσού 316 εκατ. ευρώ, που προήλθε από την επανεκτίμηση, από ανεξάρτητο εκτιμητή, της αξίας των επενδυτικών ακινήτων που περιλαμβάνονται στην Ελληνικό Α.Ε.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA, προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 65% έναντι του 2020. Η εν λόγω αύξηση προέκυψε λόγω:

i. Της σημαντικής ενίσχυσης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των εμπορικών κέντρων κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου 2021, η οποία υπερκάλυψε τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας που καταγράφηκαν κατά το α’ εξάμηνο και

ii. Της θετικής επίπτωσης από την πλήρη ενοποίηση της Μαρίνας Φλοίσβου για το σύνολο του έτους και της συνεισφοράς της Μαρίνας Αγ. Κοσμά κατά το β’ εξάμηνο 2021.

Εμπορικά κέντρα

Τα κέρδη EBITDA των εμπορικών κέντρων The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, το 2021, ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% έναντι του 2020. Οι κύριοι παράγοντες της εν λόγω ενίσχυσης ήταν η αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων (+36% έναντι του 2020), λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας (+8% έναντι του 2020) και της αυξημένης δαπάνης ανά επισκέπτη.

Επισημαίνεται ότι για το σύνολο του έτους 2021 η λειτουργική κερδοφορία EBITDA των εμπορικών κέντρων επιβαρύνθηκε σημαντικά λόγω της αναστολής λειτουργίας τους για συνολική περίοδο περίπου τριών μηνών λόγω κορονοϊού, αλλά και της νομοθετικά προβλεπόμενης μείωσης κατά 40% στα μισθώματα των καταστημάτων για συνολική περίοδο έξι μηνών.

Να σημειωθεί πως τα κέρδη EBITDA των εμπορικών κέντρων το 2021 διαμορφώθηκαν περίπου 19 εκατ. χαμηλότερα έναντι της ιστορικά υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας το 2019, που ήταν 64 εκατ. ευρώ.

Εξελίξεις στο Ελληνικό

Σύμφωνα με την εισηγμένη, έχει ήδη πραγματοποιηθεί πληθώρα πρόδρομων/ προπαρασκευαστικών εργασιών σε σχέση με το έργο του Ελληνικού, με τα σχετικά έξοδα για το 2021 να ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ, από 9εκατ. το 2020. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες (α) για την κύρια φάση κατασκευής των υποδομών, (β) για το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, (γ) για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της παραλίας.

• Είναι σε εξέλιξη (σε διάφορα στάδια) οι μελέτες του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας, των αναπτύξεων εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, της εμπορικής ανάπτυξης στη Μαρίνα Αγ. Κοσμά και των υπόλοιπων οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο.

Αναφορικά με τις εργασίες κατεδάφισης συγκεκριμένων κτισμάτων, η Lamda αναφέρει πως στα τέλη Μαΐου 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του συνολικού όγκου των κτιρίων προς κατεδάφιση, ενώ το υπόλοιπο 20% θα κατεδαφιστεί κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων υποδομών της Α’ Φάσης του έργου.

Στις 11 Μαρτίου, η Lamda ανακοίνωσε την ανάδειξη του ομίλου Avax Α.Ε. ως κύριου αναδόχου για τα κατασκευαστικά έργα υποδομών της Α’ Φάσης του έργου. Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο 2025 με τη σταδιακή παράδοση των σχετικών έργων υποδομών.

Ανάμεσα στα έργα υποδομών περιλαμβάνεται το εκτεταμένο οδικό δίκτυο, περιλαμβανομένης της υπογειοποίησης και του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και η κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των αναπτύξεων που προβλέπονται κατά την Α’ Φάση του έργου.

Οδ. Αθανασίου: «Είμαστε αισιόδοξοι»

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα Έτους 2021 ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:

«Το 2021 ήταν για τη LAMDA Development μια κομβική χρονιά καθώς με αφετηρία την απόκτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., παρουσιάσαμε τα έργα-ορόσημα του Ελληνικού και παραδώσαμε στο κοινό, σε χρόνο ρεκόρ, ένα πρώτο μέρος του Πάρκου. Ξεκινάμε άμεσα έργα ιδιαίτερα σημαντικά όπως οι υποδομέςκαι το νέο κτίριο που θα στεγάσει τα σωματεία ΑμΕΑ, ενώ εντός του 2022 θα ξεκινήσει και ο παραθαλάσσιος οικιστικός ουρανοξύστης. Συγχρόνωςσυνάπτουμε νέες σημαντικέςεπιχειρηματικές συνεργασίες όπως αυτή με τη BrookLane Capital για την από κοινού ανάπτυξη υπερσύγχρονου πύργου μικτής χρήσης. Μια επίσης ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία είναι αυτή με την κοινοπραξία των διεθνούς φήμης και εμπειρίας εταιρειών Mace-Jacobs στην οποία αναθέσαμε το ρόλο του Συμβούλου Διαχείρισης Κατασκευής Κτιριακών Έργων. Την ίδια στιγμή, τα εμπορικά μας κέντρα είναι σε τροχιά ανάκαμψης στα προ-πανδημίας επίπεδα με τη σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία των εμπορικών μας κέντρων και προχωράμε σταθερά στην υλοποίηση των έργων του Ελληνικού».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More