Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Με υπογραφή Πούτιν η συμφωνία ειρήνευσης στο Καραμπάχ

0 7

Η τριμερής συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και το νέο καθεστώς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, φέρει την υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δεν αναφέρει πουθενά τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Ο Ρώσος ηγέτης πίεσε και τελικά απέσπασε τη συγκατάθεση των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και της Αρμενίας Νικόλα Πασινιάν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην περιοχή, ένα πρόβλημα που ξεκίνησε με ένοπλη σύγκρουση το 1988 και πλέον έφτασε στην κορύφωσή του στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Παρά την προσπάθεια του Ιλ. Αλίεφ να βάλει στο παιχνίδι και τον καλύτερο σύμμαχό του, την Τουρκία, η τριμερής συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της εφαρμογής της αποκλειστικά και μόνο από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, που άρχισαν ήδη από τα μεσάνυκτα να αναπτύσσονται στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας παραδέχθηκε ότι η συμφωνία δεν είναι η καλύτερη για τη χώρα του, αλλά ήταν αναγκαία και η απόφαση ελήφθη μετά από διαβούλευση με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλα προβλήματα στις εφεδρείες και τον εξοπλισμό.

Από την άλλη, ο Ιλ. Αλίεφ έσπευσε να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ισχυριζόμενος ότι το Ειρηνευτικό Κέντρο που δημιουργείται στην περιοχή θα είναι ρωσο-τουρκικό, κάτι που δεν υπάρχει σε καμία πρόβλεψη της τριμερούς συμφωνίας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Αρμενία συνθηκολόγησε με την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνευσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπογράψαμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για εμάς», ενώ ισχυρίστηκε ότι η πλευρά των Αρμενίων δεν είχε άλλη επιλογή. Ο πρόεδρος των Αζέρων φαίνεται πως είναι ο καλύτερος μαθητής του Ερντογάν στην αντιστροφή της πραγματικότητας.

Επί της ουσίας, η Ρωσία αναλαμβάνει τον έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής, χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλων δυνάμεων, δημιουργώντας προηγούμενο και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Ενδεχομένως και για την Ανατολική Μεσόγειο (βλ. και στο «Ερντογάν: Η τακτική στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνεται στο… Καραμπάχ»), αν κι εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα, καθώς πολύ περισσότερες και πιο ισχυρές δυνάμεις διατηρούν συμφέροντα την περιοχή…

Η συμφωνία

Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας των ηγετών Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας και Ρωσίας έχει ως εξής:

«Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλα Πασινιάν και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

1. Κηρύχθηκε οριστική παύση πυρός και όλων των στρατιωτικών ενεργειών στηn εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα μεσάνυκτα (ώρα Μόσχας) της 10ης Νοεμβρίου 2020. Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, στη συνέχεια αποκαλούμενες ως «οι Πλευρές», παραμένουν στις θέσεις που κατέχουν.

2. Η περιοχή του Αγκντάμ επιστρέφει στο Αζερμπαϊτζάν έως τις 20 Νοεμβρίου 2020.

3. Κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου Λαχίν αναπτύσσονται ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας της τάξης των 1.960 στρατιωτικών, με ατομικό οπλισμό, 90 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, 380 αυτοκινούμενες μονάδες και ειδικός εξοπλισμός.

4. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναπτύσσονται παράλληλα με την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων της Αρμενίας. Η διάρκεια της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων καθορίζεται στα 5 έτη, με αυτόματη επέκταση για μία περίοδο επιπλέον 5 ετών, εάν κάποια από τις Πλευρές δεν ζητήσει επισήμως, 6 μήνες πριν την πρόθεσή της για τον τερματισμό της παρούσας διευθέτησης.

5. Για την αυξημένη αποτελεσματικότητα του ελέγχου της εφαρμογής της συμφωνίας από τις Πλευρές, δημιουργείται Ειρηνευτικό Κέντρο Ελέγχου της παύσης του πυρός

6. Η Αρμενία έως τις 15 Νοεμβρίου 2020 θα επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν την περιοχή του Καλμπατζάρ και έως την 1η Δεκεμβρίου 2020 την περιοχή του Λατσίν. Ο διάδρομος του Λατσίν (πλάτους 5 χιλιομέτρων), ο οποίος θα διασφαλίσει τη σύνδεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία και  ταυτόχρονα δεν θα επηρεάσει την πόλη Σούσι, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των ειρηνευτικών δυνάνεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σε συμφωνία των Πλευρών, τα επόμενα τρία χρόνια θα καθοριστεί το σχέδιο κατασκευής νέου διαδρόμου μεταφοράς επί του διαδρόμου του Λατσίν, που θα εξασφαλίζει τη σύνδεση μεταξύ Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αρμενίας, με την ανάλογη αναδιάταξη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων για την ασφάλεια του διαδρόμου. Το Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την ασφάλεια της κυκλοφορίας επί του διαδρόμου του Λατσίν, προσώπων, μεταφορικών μέσων και εμπορευμάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

7. Οι εσωτερικά εκτοπισθέντες και πρόσφυγες επιστρέφουν στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των όμορων περιοχών υπό τον έλεγχο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

8. Συμφωνείται η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, ομήρων και άλλων κρατουμένων καθώς επίσης και των σωρών των νεκρών.

9. Απελευθερώνονται όλες οι οικονομικές και μεταφορικές συνδέσεις στην περιοχή. Η Αρμενία εγγυάται την ασφάλεια των συγκοινωνιών μεταξύ του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν, προκειμένου να υπάρξει απρόσκοπτη κυκλοφορία προσώπων, μεταφορικών μέσων και αγαθών προς τις δύο κατευθύνσεις. Το έλεγχο των οδικών συγκοινωνιών αναλαμβάνουν οι Συνοριακές Υπηρεσίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Συμφωνείται μεταξύ των Πλευρών η διασφάλιση της κατασκευής νέων επικοινωνιακών και μεταφορικών υποδομών, που θα συνδέουν το Ναχιτσεβάν και το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More