Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Μεταποίηση: Σε ρυθμούς… lockdown η αγορά

0 5

Επιδείνωση στη δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI, για τον Νοέμβριο.

Η υποχώρηση είναι η ισχυρότερη από τον περασμένο Μάιο, όταν έληξε η πρώτη καραντίνα. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου επηρεάστηκαν από τη μεγάλη συρρίκνωση της ζήτησης, που επέφερε μείωση στην παραγωγή και στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν σημαντικά, αν και η παραγωγική ικανότητα υποχώρησε με αργότερους ρυθμούς, αλλά οδήγησε τις επιχειρήσεις σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους.

Επιπλέον, καταγράφηκαν σημαντικές δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού, λόγω των ελλείψεων εκ μέρους των προμηθευτών, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τις τιμές εισροών σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 42,3 μονάδες τον Νοέμβριο, τιμή αισθητά χαμηλότερη από τις 48,7 μονάδες του Οκτωβρίου και σημαντικά χαμηλότερα των 50 μονάδων, που είναι το όριο μεταξύ υποχώρησης και βελτίωσης. Ο ρυθμός συρρίκνωσης είναι από τους ισχυρότερους, που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο του 1999, όταν άρχισε η επεξεργασία των δεδομένων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Σίαν Τζόουνς, οικονομολόγος στην IHS Markit, που επεξεργάζεται τα δεδομένα ανέφερε: «Τα στοιχεία του Νοεμβρίου συνέθεσαν για άλλη μια φορά μια ζοφερή εικόνα του ελληνικού τομέα μεταποίησης, ο οποίος οδηγήθηκε σε περαιτέρω συρρίκνωση για δεύτερη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η απότομη υποχώρηση της ζήτησης των πελατών και οι πρόσθετοι περιορισμοί ανέκοψαν την ορμή των καταναλωτικών δαπανών και μείωσαν την παραγωγική ικανότητα».

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More