fbpx

Μηλόξυδο: Βοηθάει πράγματι στην παλινδρόμηση οξέος;

0 85

Το μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να διαλύσετε τυχόν πέτρες στα νεφρά.

Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη και να μειώσει τις καούρες (παλινδρόμηση οξέος).

Εάν δεν πείθεστε και πολύ με αυτόν τον ισχυρισμό, δεν είστε μόνοι. Παρ’ όλα τα οφέλη του, το μηλόξυδο δεν είναι κάποιου τύπου “πανάκεια”.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχτεί σε μια καλή θεραπεία για ένα απίστευτα ευρύ φάσμα απλών προβλημάτων υγείας. Αλλά για κάθε θετική του χρήση, φαίνεται να υπάρχουν αρκετές αναποτελεσματικές (και σε ορισμένες περιπτώσεις, επικίνδυνες).

Ο γαστρεντερολόγος δρ. Elliott Borinsky της Cleveland Clinc εξηγεί τι ισχύει στ’ αλήθεια αναφορικά με το αν βελτιώνει την πέψη.

Η σύντομη απάντηση είναι: Δεν ξέρουμε πραγματικά.

Είναι το μηλόξυδο κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε;
Η βασική ιδέα πίσω από τη θεραπεία της παλινδρόμησης οξέος με μηλόξυδο είναι αρκετά απλή. Είναι ένα προβιοτικό. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, εισάγει φιλικά βακτήρια στο έντερο, δημιουργώντας μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των υγιών και ανθυγιεινών μικροβίων που ζουν εκεί. Αυτή η ισορροπία οδηγεί σε μείωση των συμπτωμάτων.

Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία. Αλλά σύμφωνα με τον δρ. Borinsky, δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για να καθοριστεί εάν μπορεί ή όχι να μειώσει την παλινδρόμηση οξέος.

Τούτου λεχθέντος, δεν πιστεύει επίσης ότι υπάρχει κακό να το δοκιμάσει κανείς: “Αν και υπάρχει πολύ μικρή έρευνα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς υγείας που συνδέονται με το μηλόξυδο, ο κίνδυνος να το δοκιμάσετε είναι γενικά χαμηλός”.

Πώς ξέρουμε ότι είναι χαμηλού κινδύνου; Οι περισσότεροι από εμάς το καταναλώνουμε συχνά σε κάποια μορφή του. Περιέχεται σε πολλές σάλτσες, ζωμούς, ντρέσινγκ και μαρινάδες και χρησιμοποιείται συνήθως σε τουρσιά. Το πιθανότερο είναι ότι αν έχετε δυσανεξία στο μηλόξυδο, θα το γνωρίζετε ήδη.

Πώς να πάρετε μηλόξυδο για παλινδρόμηση οξέος
Αραιώστε ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε μια ζεστή κούπα νερό.
Μπορείτε να το πιείτε πριν ή μετά το γεύμα.
Απλά φροντίστε να μην το πίνετε σκέτο, καθώς μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας.

Δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσον βελτιώνει πραγματικά την παλινδρόμηση οξέος. Αλλά ξέρουμε ότι είναι από μόνο του πολύ όξινο. Είναι πιθανό, λοιπόν, η προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε την καούρα σας, να την επιδεινώσει!

Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

Μειωμένο κάλιο: Μην το παίρνετε εάν έχετε χαμηλά επίπεδα καλίου (υποκαλιαιμία). Υπάρχει πιθανότητα να επιδεινώσετε την κατάσταση.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα: Αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη και τα διουρητικά. Εάν παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει να ρωτήσετε σχετικά τον γιατρό σας.

Ναυτία και έμετος: Δεν έχει μια εύκολα ανεκτή γεύση.

Το να παίρνετε μηλόξυδο για την παλινδρόμηση οξέος δεν είναι κάτι εντελώς ακίνδυνο. Αλλά αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι το καταναλώνουν κάθε μέρα. Και δεν το πίνουν απλώς. Μερικοί το παίρνουν σε μορφή χαπιού κάθε μέρα με την ελπίδα να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν το δέρμα τους ή να ενισχύσουν την υγεία του ανοσοποιητικού τους.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να πάρετε μηλόξυδο για να ελέγξετε τις καούρες σας (παλινδρόμηση οξέος) και την πέψη, κάντε το. Δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι θα μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας, ειδικά εάν παίρνετε άλλα φάρμακα.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More