Μητσοτάκης: Εκλιπαρεί την ΕΕ για οικονομική βοήθεια
Εκτός τόπου και χρόνου δείχνει να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε μια συστηματική προσπάθεια να υποβαθμίσει τις καταστροφές που έχουν πλήξει τη χώρα πρωτίστως, αλλά και την κυβέρνηση του σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, κατα τη επίσκεψη του χθες στον Έβρο δήλωσε “Η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν”, καθώς “έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο”!
Με τις προκλητικές εμφανίσεις και δηλώσεις να συνεχίζονται σαν να μην τρέχει τίποτα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Στρασβούργο, όπου στις 10.30′ ώρα Ελλάδας θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και στις 11:00′ θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη η ανεύρεση πόρων για την ανοικοδόμηση του Θεσσαλικού κάμπου καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι αδύνατο να αντέξει μια τέτοια καταστροφή, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ
“Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”, ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την αισιοδοξία του λεγοντας “Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας, ώστε να μην επωμισθεί ο Έλληνας φορολογούμενος το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του η κακοκαιρία”.
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ζημιές ο πρωθυπουργός αναμένεται να τα αναζητήσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, στα αγροτικά ταμεία, αλλά και μέσω αναδιανομής των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης
Να σημειωθεί ότι με το Ταμείο Αλληλεγγύης η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις χώρες μετά από φυσικές καταστροφές με στόχο την ταχεία ανάνηψη της οικονομικής δραστηριότητας παρέχοντας βοήθεια για δράσεις ανακούφισης και κάλυψης των άμεσων αναγκών των πληγέντων πληθυσμών και συμμετέχοντας σε προσπάθειες βραχυπρόθεσμης αποκατάστασης κατεστραμμένων βασικών υποδομών.
Ωστόσο το θέμα είναι πόσο αλληλέγγυα μπορεί να είναι η Ευρώπη αυτή τη φορά καθώς υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του “Ιανού” όταν η ζημία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως φαίνονται παρακάτω ήταν 863,5 εκατ. ευρώ η Ευρώπη ανταποκρίθηκε μόνο με 21,6 εκατ. ενώ για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές το 2007 όταν η καταστροφή εκτιμήθηκε στα 2,118 δισ. ευρώ, όπως και φέτος δηλαδή, η Ευρώπη έδειξε την… “αλληλεγγύη” της με 89,8 εκατ. ευρώ.
Πάντως τη βεβαιότητά του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. “Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές και όχι μόνο” δήλωσε χθες και σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.
Γι αυτό το λόγο σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να κάνει μια νέα ανακατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να βρεθούν χρήματα, κυρίως για την αποκατάσταση των υποδομών. Πάντως ακόμη και εάν η Ελλάδα πάρει το “πράσινο φως” για ανακατανομή των πόρων οι διαδικασίες εκταμίευσης καθυστερούν αρκετά.
Σημειώνεται ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 υπάρχει ήδη Πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία, συνολικού προϋπολογισμού 714 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων που προτεραιοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων. Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 μάλιστα είναι συμπληρωματικές στις αντίστοιχες δράσεις πολιτικής προστασίας στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), συνολικού προϋπολογισμού 831 εκατ. ευρώ. Το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 αφορά σε έργα προμήθειας εναέριων μέσων, τεχνολογικού και ψηφιακού εξοπλισμού παρακολούθησης και διαχείρισης κρίσεων, κατασκευής περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικών έργων καθώς και ενός σημαντικού προγράμματος αναδάσωσης. Επίσης ο προϋπολογισμός διαθέτει το ποσό του 1 δισ. ευρώ ως αποθεματικό για τέτοιες καταστάσεις και δεν αποκλείτα η κυβέρνηση να χρειαστεί να βάλει χέρι στο “μαξιλάρι” των ταμειακών διαθεσίμων των 35 δισ. ευρώ ώστε να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές.