fbpx

Μητσοτάκης Vs. Τσίπρας: Η μεγάλη δημοσκόπηση της Real Polls για τη Voice

0 751

Σαφές μοιάζει να παραμένει το πολιτικό-εκλογικό πλεονέκτημα για τον πρωθυπουργό, αν και με τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση να βαίνει αυξανόμενη. Ζητήματα Δημοκρατίας και ακεραιότητας αποτελούν τα δυνατά «χαρτιά» του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τους πολίτες να τον «βλέπουν» πιο κοντά τους και να του αναγνωρίζουν το, λεγόμενο, ηθικό πλεονέκτημα.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Real Polls για λογαριασμό της One Voice καταγράφει για ακόμα μια φορά την ευρεία και πλειοψηφική δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης (σε ποσοστά της τάξης του 60%), παρά το γεγονός ότι η θετική αξιολόγηση για την κυβέρνηση εξακολουθεί να συγκεντρώνει μειοψηφικά μεν, αλλά σχετικά υψηλά ποσοστά: 34% πιστεύουν ότι, η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση και 33% δηλώνουν ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο.

Εκτός από τους πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ., τα υψηλότερα ποσοστά που αναγνωρίζουν πως η χώρα βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση εξακολουθούν να προέρχονται από τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (53%). Σε αυτούς εντοπίζονται και τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης (42%), αλλά και τα υψηλότερα ποσοστά απογοήτευσης (39% δηλώνουν πως είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες/περίμεναν την κυβέρνηση καλύτερη).

Δείτε αναλυτικά εδώ όλους τους πίνακες της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Real Polls για λογαριασμό της Voice

Ακρίβεια και οικονομία

Η δυσαρέσκεια των πολιτών εντοπίζεται πρωτίστως στην πολιτική για την οικονομία (με έμφαση στην ακρίβεια και στα χαμηλά εισοδήματα) όπου ζητούν αλλαγή πολιτικής σε ποσοστά 38-42%, ενώ ακολουθούν η πολιτική απέναντι στη διαφθορά 25%, για την παιδεία (20%) και για τα ζητήματα δημοκρατίας (15%).

Η οικονομική κατάσταση κατατάσσεται πρώτη και στα επιμέρους κριτήρια ψήφου (27%), αν και 43% θα ψήφιζαν ό,τι και να γίνει το κόμμα που έχουν ήδη επιλέξει. Αντιθέτως, οι υποκλοπές αξιολογούνται πολύ χαμηλότερα ως κριτήριο ψήφου (12%), αν και δεύτερο στην ιεράρχηση (γράφημα 1).

1. Τι είναι αυτό που θα επηρεάσει περισσότερο
την επιλογή σας μέχρι τις επόμενες εκλογές;

Υποκλοπές

Το τελευταίο αυτό στοιχείο σηματοδοτεί τη σχετικά χαμηλότερη ιεράρχηση του ζητήματος των υποκλοπών στις προτεραιότητες των πολιτών, παρότι το μεγαλύτερο μέρος δηλώνει ότι έχει πειστεί για την αλήθεια των σχετικών δημοσιευμάτων, αν και όχι σαφώς πλειοψηφικά (52% πιστεύει σε μεγάλο βαθμό τις λίστες με τα πρόσωπα των παρακολουθούμενων και 47% ότι υπάρχει σύνδεση του Predator με την ΕΥΠ). Επιπλέον, το 64% πιστεύει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης εξακολουθούν να αποσκοπούν στη συγκάλυψη της υπόθεσης και μόλις 21% στη διαλεύκανσή της (γραφήματα 2 και 3).

2. Πιστεύετε πως πίσω από τις υποκλοπές με το Predator κρύβεται η ΕΥΠ;

3. Πιστεύετε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης αποσκοπούν
στη διαλεύκανση ή τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών;

Σε ένα άλλο σκέλος των ζητημάτων δημοκρατίας, εκείνο της αστυνομικής αυθαιρεσίας, που ήρθε στην επικαιρότητα με τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη: αθροιστικά 44% θεωρεί ότι, αστυνομική αυθαιρεσία δεν υπάρχει ή έχει περιοριστεί, 44% ότι έχει αυξηθεί επί διακυβέρνησης Ν.Δ. (γράφημα 4).

4. Με αφορμή το επεισόδιο με τον 16χρονο Ρομά που πυροβολήθηκε
στο κεφάλι από αστυνομικό, πιστεύετε πως τα τελευταία χρόνια:

Δυσαρέσκεια

Αυστηρά ως προς τα οικονομικά ζητήματα, το 46% δηλώνει ότι, τα βγάζει πέρα δύσκολα στις σημερινές συνθήκες, το 43% όμως μέτρια (σε ένα βαθμό τις αντιμετωπίζει), συνολικά όμως ένα 89% δηλώνει ότι έχει πληγεί το εισόδημά του. Γενικά οι πολίτες δηλώνουν την απογοήτευσή τους από συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ή αντίστροφα την ικανοποίηση τους σε ποσοστό μόλις 22-24% για το «καλάθι του νοικοκυριού» ή το επίδομα θέρμανσης ή ακόμα 31% στη σύγκρουση με τις τράπεζες στο θέμα των πλειστηριασμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αυτά τα τρία ζητήματα τα ποσοστά ικανοποίησης μεταξύ των πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ είναι μειοψηφικά (42-49%). Καλύτερη είναι η εικόνα για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος (43% συνολική ικανοποίηση, 62-63% μεταξύ των πρώην ψηφοφόρων της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ.), ενώ υψηλές προσδοκίες (ή αναμενόμενη ικανοποίηση) καταγράφονται για την αναγγελθείσα αύξηση των συντάξεων (65% στο σύνολο και πάνω από 50% σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης).

Πολιτικό προβάδισμα

Παρόλα αυτά, το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να διατηρεί το πολιτικό προβάδισμα. Για τις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. προηγείται στην παράσταση νίκης, με 57% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά μία κυβέρνηση της Ν.Δ. (αυτοδύναμη ή συνεργασίας) προτιμάται αθροιστικά σε ποσοστά 39%, έναντι 26% μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, μετά τις αμέσως επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική, το 36% δηλώνει ότι θα προτιμούσε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, έναντι 33% που θα προέκρινε προσφυγή σε δεύτερες εκλογές με σκοπό την αυτοδυναμία (γράφημα 5).

5. Μετά τις εκλογές με απλή αναλογική,
θα προτιμούσατε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
από τις πρώτες εκλογές ή προσφυγή σε δεύτερες;

Σε αυτήν, ειδικά, την περίπτωση (γράφημα 6) μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα (16% έναντι 11% της Ν.Δ.). Γενικά, πάντως, το πολιτικό προβάδισμα της Ν.Δ. αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι, 38% των ερωτώμενων θα προτιμούσε τη νίκη της Ν.Δ. έναντι 31% νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 42% θα προτιμούσε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 37% της ΝΔ.

6. Γενικά θεωρείτε καλύτερη προοπτική τη συγκρότηση:

Αρνητική μνήμη

Το πολιτικό αυτό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος αντανακλά και στη σύγκριση των δύο πολιτικών αρχηγών. Στο δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, οι ερωτώμενοι δείχνουν προτίμηση υπέρ του πρώτου (33% έναντι 23%), με τη διαφορά να αυξάνεται στην ερώτηση της καταλληλόλητας μεταξύ των δύο για το αξίωμα του πρωθυπουργού (40% έναντι 26% αντίστοιχα). Ανάλογα με τα ποσοστά της καταλληλόλητας είναι εκείνα της συγκριτικής αξιολόγησης/ικανοποίησης από τις πρωθυπουργικές θητείες των δύο (Μητσοτάκη 2019-2022 έναντι Τσίπρα 2015-2019): 41% προς 24%.

Εντούτοις ακριβώς στις μνήμες από την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να εντοπίζεται το βασικό δημοσκοπικό του μειονέκτημα σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρα από τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματα (ακρίβεια, υποκλοπές, διαφθορά, λειτουργία ΜΜΕ) όπου οι ερωτώμενοι θεωρούν υπεύθυνο τον σημερινό πρωθυπουργό σε ποσοστό 47-54% (έναντι μόλις 7-15% του Αλ. Τσίπρα), σε άλλα ζητήματα όπως τα χαμηλά εισοδήματα, η ανεργία, η εγκληματικότητα, τα αντίστοιχα ποσοστά ευθύνης του σημερινού πρωθυπουργού μειώνονται σε 33-39% και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνονται σε 19-27%, επίπεδα ιδιαίτερα υψηλά για τον Αλ. Τσίπρα που απέχει εδώ και 3,5 χρόνια από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Χαρακτηριστικό, τέλος, ότι οι ευθύνες για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας επίσης μοιράζονται με ανάλογο τρόπο (37%-25% για Μητσοτάκη και Τσίπρα, αντίστοιχα), στοιχείο που υποδεικνύει -ή ερμηνεύει- την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνία της αντιπολιτευτικής του ατζέντας.

Δείτε αναλυτικά εδώ όλους τους πίνακες της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Real Polls για λογαριασμό της Voice

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 9-12 Δεκεμβρίου 2022 από την Real Polls για λογαριασμό της εφημερίδας One Voice
Μέγεθος πρωτογενούς δείγματος: 2.254 άτομα 17 ετών και άνω
Μέθοδος Δειγματοληψίας: Τυχαία δειγματοληψία με κινητά τηλέφωνα (μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα με τυχαία δειγματοληψία και χρήση κωδικών μιας χρήσης), πανελλαδική κάλυψη (με βάση την Περιφέρεια), με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου
Στάθμιση: Με βάση την ηλικία, το φύλο, την περιφέρεια διαμονής και την προηγούμενη ψήφο (εκλογές Ιουλίου 2019)
Μέθοδος στάθμισης: Ranking πολλαπλών μεταβλητών με βάση τα πρότυπα
και τους αλγορίθμους της American National Elections Studies
(ANES, https://electionstudies.org/)
Τυπικό σφάλμα: +/-1,97% (υπολογίστηκε με την αριθμητική τεχνική bootstrap)
Διάστημα Εμπιστοσύνης: 95%
Ιστότοπος εταιρείας: www.realpolls.eu
Αριθμός πρωτοκόλλου κοινοποίησης στο ΕΣΡ: 3428/10.06.2021
Η έρευνα διενεργήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της ESOMAR
Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων έγινε σε συνεργασία και με την χρήση τεχνολογιών της εταιρίας Forstat Techonologies
Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More