Moody’s: Υποβάθμισε 13 τουρκικές τράπεζες – Καταρρέει η λίρα

Αίθουσα Σύνταξης

16 Σεπτεμβρίου 2020, 1:59 μμ
Share

Στην υποβάθμιση 13 τουρκικών τραπεζών προχώρησε ο διεθνής οίκος Moody’s, μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Παράλληλα ο διεθνής οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα.

Οι υποβαθμίσεις των τραπεζών αφορούν την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, την μακροπρόθεσμη διαβάθμιση στον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (CRR) και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (CRA) καθώς και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε μη εξασφαλισμένο χρέος προτεραιότητας.

Πιθανό capital control

Ο οίκος προειδοποιεί ότι οι προοπτικές των τουρκικών τραπεζών παραμένουν αρνητικές, όπως και της χώρας, αντανακλώντας τους καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται με την κρίση στο ισοζύγιο των πληρωμών, «κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) και περιορισμούς στις εκροές ξένου συναλλάγματος».

Παράλληλα, η Moody’s υποβάθμισε σε B2 από B1 την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των μητροπολιτικών δήμων Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης. Αυτό ακολουθεί την αποδυνάμωση του πιστωτικού προφίλ της τουρκικής κυβέρνησης, εξηγεί στην ανάλυση του οίκος.

Μετά τις υποβαθμίσεις η τουρκική λίρα χάνει τα 7,5 έναντι του δολαρίου, κατρακυλώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 7,5049.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές