fbpx

Μυτιληναίος: Στόχος να ξεπεράσουν το 1 δισ. τα EBITDA το 2023

0 193

Στόχος της Mytilineos για το 2023 είναι να εμφανίσει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) άνω του 1 δισ. ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022. Το 2023 θα είναι «εξαιρετικά καλή χρονιά», τόνισε.

Η εισηγμένη, όπως είπε, θα δώσει την καθοδήγηση για τα αποτελέσματα του 2023 στη Γενική Συνέλευση 1η Ιουνίου. «Αποφεύγω να τοποθετηθώ τώρα», είπε. Αναφερόμενος, όμως, στην κερδοφορία του 2022 (EBITDA) που εκτινάχθηκε στα 823 εκατ. ευρώ συμπλήρωσε ότι «το στοίχημα για το 2023 δεν είναι να κάνουμε αυτά τα μεγέθη «βιώσιμα». Είναι να περάσουμε το 1 δισ. EBITDA “κατ’ ελάχιστο”».

Yπενθυμίζεται πως τα EBITDA του 2022 ανήλθαν στα 823 εκατ. ευρώ (+130%) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας άνοδο 187%.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως το 2023 τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν από τρεις παράγοντες: Τη μεγαλύτερη συνεισφορά των ΑΠΕ, τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων από τη μεταλλουργία αλλά και από την εισαγωγή στο σύστημα της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας. «Όταν λέμε κάτι κάνουμε το καλύτερο για να το πετύχουμε. Διαφορετικά δεν λέμε τίποτα», επεσήμανε δίνοντας τους στόχους για την ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ: το 2023 θα ηλεκτριστεί 1 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το 2024 συνολικά 2,5 GW (1,5 GW στο εξωτερικό).

Τόνισε ότι απέναντι σε ένα δύσκολο περιβάλλον η εταιρεία κατάφερε να «θριαμβεύσει». Έδωσε έμφαση στο ότι έσπασε το φράγμα των 6 δισ. ευρώ στα έσοδα και παράλληλα εκτινάχθηκε η κερδοφορία. Τόνισε δε ότι η εταιρεία έμεινε πιστή στην στρατηγική της για διανομή του 35% των κερδών (μέρισμα 1,2 ευρώ ανά μετοχή).

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών ανέφερε ότι κατάφερε να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε καλές, δεδομένων των συνθηκών, τιμές. Η σύνθεση και η ποσότητες βελτιώνονται διαρκώς και «έχουμε καθιερωθεί ως μεγάλος παίκτης της αγοράς σε αυτή τη γωνιά του κόσμου». Οι όγκοι έχουν σημασία, τόνισε καθώς τα περιθώρια είναι μικρά.

Ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στην πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Εξήγησε ότι όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν υπήρξε φόβος στους αναλυτές ότι θα πληγεί η εταιρεία. Αυτό δεν συνέβη. Θύμισε ότι το 2020 η τιμή του αερίου ήταν μόλις 5 ευρώ και πάλι η εταιρεία είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. «Μην συνδέετε την τιμή του αερίου με την πορεία του ενεργειακού μας τομέα», είπε

Για τον τομέα του αλουμινίου ο κ. Μυτιληναίος είπε πως οι τιμές του μετάλλου ενισχύονται, καθώς διαπραγματεύονται πάνω από τα 2.600 δολάρια ανά τόνο. Όπως διευκρίνισε, ο όμιλος έχει κατοχυρώσει σταθερά υψηλή κερδοφορία για το επόμενο διάστημα, παραμένοντας μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως. Παράλληλα, ενώ η ζήτηση ανεβαίνει, καθώς το αλουμίνιο είναι βασικός πυλώνας για την πράσινη μετάβαση, καταγράφεται μείωση των εμφανών παγκόσμιων αποθεμάτων αλουμινίου, τα οποία πλέον βρίσκονται σε χαμηλό 20ετίας.

Για το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW ειπώθηκε πως θα παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα διπλασιάζοντας έτσι την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων συνδυασμένου κύκλου (CCGT) της εταιρείας.

Στην τηλεδιάσκεψη οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 121, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η εταιρεία. Η οποία είναι ίσως η πρώτη παγκοσμίως που παρουσίασε αποτελέσματα σε μορφή Metaverse και μια από τις πρώτες στην Ευρώπη σε ότι αφορά την ταχύτητα με την οποία δημοσιοποιεί τα βασικά μεγέθη έτους.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More