fbpx

Ν. Φίλης: Ο Μιχ. Κουρουτός υπηρέτησε την Παιδεία με πάθος και αφοσίωση

0 177

Στην ακόλουθη δήλωση προχώρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για το θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, προέδρου επί 24 ολόκληρα χρόνια της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ):

“Με αληθινή οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, του εμβληματικού προέδρου της ΟΙΕΛΕ, του αγαπημένου φίλου και συντρόφου τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τον Μιχάλη τον γνώρισα ιδιαίτερα τα χρόνια που υπηρέτησα ως υπουργός Παιδείας. Εκτίμησα από την πρώτη στιγμή την αφοσίωσή του στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία. Διέκρινα το συνολικό του πλατύ όραμα για την εκπαίδευση, τον επιστημονικό λόγο και τις παιδαγωγικές αγωνίες του, που είχαν βρει δημιουργική διέξοδο στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού μελετητικού θεσμού, του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τις συνεχείς και πιεστικές οχλήσεις της τρόικας, ψήφισε το καλοκαίρι του 2016 το νόμο που αποκαθιστούσε τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές. Στη νομοθέτηση αυτή η αντίρροπη πίεση που άσκησε η ΟΙΕΛΕ και με προσωπικό πάθος ο Μιχάλης Κουρουτός, βοήθησε να υπερβούμε ταλαντεύσεις και εμπόδια.

Δυστυχώς, αυτή τη νομοθεσία ξηλώνει σήμερα μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που θεωρεί την εκπαίδευση εμπόρευμα και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς υπαλλήλους εκπαιδευτικών super market.

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Μιχάλη Κουρουτό, πραγματικό συνεχιστή άξιων παιδαγωγών και συνδικαλιστών μιας άλλης εποχής, με τεράστιο προσωπικό εκτόπισμα και αγωνιστική δράση, όπως ο αγαπημένος Γιώργος Φυσάκις και οι αείμνηστοι Αλόη Σιδέρη, Ανδρέας Κασσέτας και άλλοι.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στην αγαπημένη του οικογένεια. Στους συναδέλφους του στην ΟΙΕΛΕ. Και στον άξιο συνεχιστή του Γιώργο Χριστόπουλο, το νέο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, που η μοίρα θέλησε να εκλεγεί από ένα Συνέδριο που συνέπεσε με το θάνατό του μέντορά του.

Μέχρι αυτό φρόντισε να ρυθμίσει ο Μιχάλης. Κρατήθηκε με πείσμα στη ζωή μέχρι το Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ και την εκλογή νέου Προεδρείου.

Καλό ταξίδι Μιχάλη, φίλε και σύντροφε ακριβέ”.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ο Μιχάλης Κουρουτός υπήρξε ένας αγωνιστής στον χώρο του ελληνικού συνδικαλισμού και ιδίως για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

Στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα ως βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος επάνω στα ζητήματα της Παιδείας, συνέβαλε καθοριστικά στις προσπάθειες για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Ως μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένωνε τη φωνή του στον δρόμο για μια συνολική πολιτική ανατροπή, δείχνοντας ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές αγωνίες του κινούνταν πέρα από το πλαίσιο του εκπαιδευτικού κλάδου.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους υπόλοιπους συντρόφους του.

Η ΓΣΕΕ για τον θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού

Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τον θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, τέως Προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Ο Μιχάλης Κουρουτός άφησε το προσωπικό του στίγμα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μαχητικός και αποτελεσματικός ήταν πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούσε.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More