fbpx

Νέα Δημοκρατία, μια ωραία ατμόσφαιρα

0 191

«Ενός κακού μύρια έπονται» και στην περίπτωση της αποκάλυψης των παρακολουθήσεων και του αντικτύπου τους στην κυβερνητική παράταξη το ρητό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή. Της απομάκρυνσης του Γρηγόρη Δημητριάδη, «καρδιάς» του συστήματος Μαξίμου, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση ακολούθησαν… χίλια κακά, που στοιχίζουν καθημερινά στη Νέα Δημοκρατία, στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κι αν η επίδραση του ανιψιού Μητσοτάκη και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στο περιβάλλον του Μαξίμου ήταν λογικό να είναι μεγάλη, στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησε ως θρυαλλίδα.

Η ταύτιση της αρχής στην αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πρόσωπο του κ. Δημητριάδη είναι σημειολογική ως ένας σημείο, καθώς η υπόθεση της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων, του Χρ. Σπίρτζη και πιθανότα δεκάδων ακόμα πολιτικών, επιχειρηματιών και ανθρώπων του Τύπου, αυτή καθεαυτή είναι που πυροδότησε και τις εξελίξεις εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Η λογική της παρακολούθησης, της υποκλοπής ή της συνακρόασης της τηλεφωνικής συνομιλίας, της «παγίδευσης» των τηλεφώνων φίλων και εχθρών στη δημόσια και ιδιωτική ζωή τους είναι τελείως ξένη με ένα μεγάλο μέρος της κεντροδεξιάς παράταξης. Η υπόθεση του 2006, ως κατάληξη των παρακολουθήσεων την περίοδο 2004-05, οι «κοριοί» στο υπουργικό συμβούλιο, ο Bazil της Ακτής Μιαούλη με τα τηλέφωνα- σκιές, το Σχέδιο Πυθία και η παρακολούθηση του τότε πρωθυπουργού στοιχειώνουν ακόμα τον Κώστα Καραμανλή, τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Θ. Ρουσσόπουλο συγγενείς, φίλους και υποστηρικτές των θυμάτων των τότε παρακολουθήσεων. Και σίγουρα αισθάνονται ενοχλημένοι με την αποκάλυψη ότι οι σημερινοί «δικοί μας» κρύβονται στις σκιές και παρακολουθούν.

Από την Όλγα και τον Τζαβάρα στον Βλάχο και τον Δένδια Οι παρακολουθήσεις απελευθέρωσαν δυνάμεις που πιθανώς ακόμα και ο Κ. Μητσοτάκης δεν υπολόγιζε πως θα απελευθερώσουν. Ισχυροί παράγοντες της οικονομίας συστρατεύθηκαν με τους πολιτικούς φίλους τους στο πλάι των τωρινών θυμάτων, πρωτίστως του Ν. Ανδρουλάκη που ακόμα ζητά να σπάσει το απόρρητο και να βγουν στη φόρα οι λόγοι της παρακολούθησης του.

Πρώτο χτύπημα οι δημόσιες διαφοροποιήσεις των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και βουλευτών του κόμματος Όλγας Κεφαλογιάννη και Κώστα Τζαβάρα και πριν προλάβει να συνέλθει το Μαξίμου έρχεται και το συνταγματικό «ράπισμα» δια χειλέων Πρ. Παυλόπουλου. Την ώρα που ζυγίζονται οι αποφάσεις, αν θα «κοπούν» οι αντάρτες από την επιτροπή ή αν θα μείνουν και εν αναμονή της προγραμματισμένης ομιλίας Καραμανλή στα Ανώγεια για τον Γ. Κεφαλογιάννη «σκάνε» και οι Θ. Ρουσσόπουλος («σοκαρισμένος από την αποκάλυψη, το νόμιμο δεν είναι και ηθικό σε μια παρακολούθηση») και Νικ. Κακλαμάνης («δεν μπορώ να μην έχω δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι» μετά τη νομοθετική ρύθμιση για παρακολούθηση άνευ ενημέρωσης). Και βέβαια ο Κώστας Καραμανλής με την απαίτηση να ριχθεί άπλετο φως σε μια εξωθεσμική παρέμβαση που είναι αντιδημοκρατική αλλά και αδιανόητα ανόητη αν υπάρχει κυβερνητική πρωτοβουλία.

Απομονωμένος μέσα στο κόμμα του

Τα απόνερα των παρακολουθήσεων και οι κραδασμοί στο γαλάζιο στρατόπεδο ήρθαν να υπενθυμίσουν στον Κ. Μητσοτάκη πως παραμένει «μουσαφίρης» στο κόμμα του. Η εικόνα του Κ. Καραμανλή στο Βελλίδειο και εν συνεχεία το γεύμα με τον Αντώνη Σαμαρά καταδεικνύουν αφενός το ότι οι δυο πρώην πρωθυπουργοί έχουν έρθει κοντά, αφετέρου ότι το μενού είχε πολύ από… Μητσοτάκη σε διάφορες συνταγές! Όπως και η αποχώρηση Δένδια πριν την ολοκλήρωση της πρωθυπουργικής ομιλίας, ο οποίος, βέβαια, είχε να προλάβει ένα αεροπλάνο για την Αθήνα. Άσχετο το γεγονός ότι μερικά 24ωρα αργότερα επιφύλαξε ένα μικρό άδειασμα στον πρωθυπουργό για την τελευταία συνάντηση του με τον Ερντογάν στη Κωνσταντινούπολη. Εκεί όπου έσπασε ο πάγος, η Έμινε έφτιαξε χαλβά με τα χεράκια της και μας έδωσε τη συνταγή, κι από τότε ο σουλτάνος το μόνο που δεν έχει πει είναι το γνωστό σύνθημα κατά Μητσοτάκη.

«Είχα την εντύπωση πως πήγε εξαιρετικά αλλά δεν ξέρω τι συνέβη μετά» ήταν η μπηχτή του
ΥΠΕΞ, που τη «φύλαγε» στο περιβάλλον Μαξίμου από τη συνάντηση του με τον Λαβρόφ και τις διαρροές σε βάρος του που δεν κατάλαβε πως οι Ρώσοι θα επιτεθούν στην Ουκρανία. Και μια και ο λόγος στις διαρροές, πηγές από το υπουργείο διέρρεαν πως στη χώρα μας δεν έχει περιέλθει ακόμα υλικό για διοχέτευση ρωσικού χρήματος, αυτό δηλαδή που έχει κάνει σημαία το Μαξίμου εδώ και μέρες.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο μυρίζει μπαρούτι και αυτό αποδεικνύεται και από τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε βουλευτές και υπουργούς. Όπως για παράδειγμα αυτή του Γ. Βλάχου με τον αναπλ. Υπουργό Στ. Πέτσα, τον οποίον κατήγγειλε στη βουλή με ερώτηση του για ανεκπλήρωτη υπόσχεση σε εκκλησία των Αχαρνών -Ανατολική Αττική, περιφέρεια και των δυο- χρηματοδότησης δυο εκατ. ευρώ για επιδιόρθωση ζημιών από χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν… υπάρχουν, σύμφωνα με τα όσα απάντησαν στον βουλευτή οι αρμόδιοι υπουργοί Βορίδης και Σκυλακάκης!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More