fbpx

Νέο “κύμα” ακρίβειας στα γαλακτοκομικά

0 193

Νέες συμφωνίες με “καπέλο” από 15% έως 20% κλείνουν οι κτηνοτρόφοι αιγοπρόβειου γάλακτος με τα τυροκομεία, πυροδοτώντας ένα νέο “κύμα” ακρίβειας στα γλακτοκομικά προϊόντα.

Το αυξημένο κόστος εκτροφής και οι υψηλές τιμές ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα) ανεβάζει την τιμή του γάλακτος, “εκτοξεύοντας” στα ύψη την τιμή στη φέτα και το γιαούρτι.
Εντωμεταξύ, αδυνατώντας να συντηρήσουν τα κοπάδια τους οι κτηνοτρόφοι τα μειώνουν, οδηγώντας τα ζώα σε σφαγή, δημιουργώντας έλλειψη γάλακτος που ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τις τιμές στην αγορά .

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συμφωνίες που υπογράφονται από τον Οκτώβριο προβλέπουν αυξήσεις έως και 26 λεπτά του ευρώ στο λίτρο αιγοπρόβειου γάλακτος, ανεβάζοντας την τιμή από το 1,19€ στο 1,40€ – 1,45€.

Το ακριβό αιγοπρόβειο γάλα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την τιμή της φέτας από τα περίπου 12 ευρώ το κιλό ακόμη και στα 18 ευρώ το κιλό, βάζοντας “φωτιά” στο πορτοφόλι των καταναλωτών.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι με δεδομένο το χρόνο ωρίμανσης του τυριού η συγκεκριμένη υψηλή τιμή θα φανεί στον καταναλωτή από τον Μάρτιο του 2023, θεωρώντας αδικαιολόγητα βιαστικές… τις ανατιμήσεις που ήδη από τώρα κάποιοι έσπευσαν να περάσουν στη λιανική.

Η υψηλή τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα επηρεάζει και το γιαούρτι που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα περίπου 3,50€ με 4€ σήμερα το κιλό, ακόμη και στα 5€.

Ο τριπλασιαμός του κόστους εκτροφής των αιγοπροβάτων αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να οδηγούν τα ζώα τους στη σφαγή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γαλακτοπαραγωγή, να καταγράφονται ελλείψεις και να ανεβαίνουν οι τιμές. Το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Κτηνοτρόφων Αττικής, είχα πάει για σφαγή 250.000 αμνοερήφια. Φέτος, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, στο σφαγείο πήγαν περισσότερα από 280.000 ζώα.

Σταύρος Μονεμβασιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More