fbpx

Ο Μητσοτάκης «σπρώχνει» τον Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

0 206

Μέσα σε 24 ώρες, και με φόντο το συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου του μιντιακού ομίλου Μαρινάκη, ξεκαθάρισαν καταστάσεις στο πολιτικό στερέωμα που σέρνονταν μήνες, από την ημέρα που εκλέχθηκε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να ακριβολογούμε.

Κι αυτό το ξεκαθάρισμα με προβολή τις επόμενες κάλπες δείχνει τα δυο στρατόπεδα που θα αντιπαραταχθούν σε αυτές, από τη μία την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα πεπραγμένα της και κυρίως τη νοοτροπία που κουβαλά με κύριο χαρακτηριστικό την ηγεμονική αλαζονεία και την λογική της ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού και από την άλλη έναν δημοκρατικό συνασπισμό, οι προγραμματικές συγκλίσεις του οποίου πρέπει να αποσαφηνιστούν άμεσα.

Η παρουσία του προέδρου του ΚΙΝΑΛ και τα όσα είπε στο ΟT Forum έκρυβαν ειδήσεις και κυρίως απάντηση στο «άνοιγμα» που επιχείρησε μια ημέρα πριν ο Κ. Μητσοτάκης για κυβερνήσεις συνεργασίας κλείνοντας το μάτι στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Του κ. Μητσοτάκη δεν του βγαίνουν τα κουκιά και τώρα αλλάζει στρτατηγική, πρόκειται για τα προσωπικά του αδιέξοδα» ήταν η ευθαρσής απάντηση του για να χαρακτηρίσει την αλλαγή στάσης ως «οπορτουνισμό», συμπληρώνοντας πως  «σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται, εγώ δεν πρόκειται να δώσω».

Στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν δεδομένο ότι δεν θα άλλαζαν θέση σε ό,τι αφορά στην προοπτική κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις επόμενες εκλογές της απλής αναλογικής και δεν αιφνιδιάστηκαν από τη στροφή Μητσοτάκη, που υπαγορεύτηκε από το βάρος της καθημερινότητας και την αδυναμία να αντιμετωπίσει το κοκτέιλ προβλημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες. Αντιθέτως, διαβλέπουν τη συνέχιση της αφαίμαξης στελεχών από το παλιό ΠΑΣΟΚ (οι πληροφορίες θέλουν δυο πρώην υπουργούς να ακολουθούν το δρόμο του Χρυσοχοϊδη και να εντάσσονται στα γαλάζια ψηφοδέλτια) και την ευκαιριακή αντιμετώπιση της πολιτικής συναίνεσης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της Voice, στον πυρήνα συνεργατών του προέδρου προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ακόμα και βέλη εξ οικείων με αφορμή το γκρέμισμα των γεφυρών με την Πειραιώς και το «σφιχταγκάλιασμα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάποιοι ήδη υιοθετούν.

Ο Οικονόμου και η… προοικονομία της ανακοίνωσης

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε σχεδόν με τη λήξη της συνέντευξης Ανδρουλάκη, που δείχνει ότι και στο Μαξίμου ανέμεναν να κινηθεί σε αυτό το μοτίβο και βρήκαν την ευκαιρία ώστε να περάσουν πάλι μήνυμα προς τους πολίτες για την αξία των σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων, αφήγημα που θα συνοδεύει την κυβερνώσα παράταξη μέχρι τις επόμενες κάλπες.

«Η ισχυρή πεποίθηση του Πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και επάλληλων διεθνών κρίσεων. Και η αυτοδυναμία είναι το μέσον για αυτό το σκοπό» προλόγισε στο σχόλιο του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου για να καταλήξει στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ: «Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε σήμερα ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία. Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα».

Το «παράθυρο» για συνεργασίες που άνοιξε προχθές ο Κ. Μητσοτάκης τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο ΚΙΝΑΛ θεωρείται από πολλούς ως μείγμα ηττοπάθειας και τακτικισμού. Υπαγορεύτηκε δηλαδή από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει φθορά και πλέον καταγράφεται και δημοσκοπικά και για αυτό ήρθε το πυροτέχνημα των συνεργασιών, ώστε να αναχαιτισθεί το κύμα διαρροών σε μια λογική ότι «εμείς είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες, οι άλλοι δεν θέλουν» οπότε επιστρέφουμε στο αφήγημα των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε για δύο κόμματα που έχουν κριθεί και «είναι πολύ νωπή η γεύση της αποτυχίας τους για το λαό», ωστόσο η Κουμουνδούρου βλέπει πίσω από αυτόν τον «ισαποστακισμό» την προσπάθεια Ανδρουλάκη να ενισχύσει τη θέση του μέσω των δημοσκοπικών ποσοστών σε μια προπαρασκευαστική συζήτηση.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More