fbpx

Ποιοι διώχνουν τα 2 δισ. δολάρια της J.P. Morgan από την Ελλάδα

0 407

Ποιοι σαμποτάρουν το deal της J.P. Morgan με τη Viva; Ο Γουάτσα; Ο Πόλσον; Ο Μητσοτάκης, ο Στουρνάρας ή άλλες… αθέατες δυνάμεις;   

Είναι δυνατόν να ζητιανεύουμε από τους ξένους να φέρουν άμεσες επενδύσεις στην χώρα μας; Να πανηγυρίζουμε για κάθε τετράστερο hotel, που φτιάχνει η ισραηλινή Brown; Και να μην ενοχλείται κανείς από το γεγονός ότι, μια συμφωνία που θα μπορούσε να ανεβάζει ένα μήνα τη Σοφοκλίτσα, έχει κολλήσει και δεν ξέρουμε αν υλοποιείται και πού βρίσκεται;

«Το παγκόσμιο ψηφιακό όνειρο των 2 δισ. δολαρίων»! Αυτά έγραφαν προ εξαμήνου τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, στην προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι, η επένδυση της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και, ειδικότερα, στην εγχώρια ηλεκτρονική τραπεζική αγορά δεν είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Κασιδόκωστα, αλλά επιτυχία του «Μωυσή» που μας μεταμορφώνει στο διεθνές επενδυτικό Eldorado του 21ου αιώνα.

Μόνο, που η πολυδιαφημισμένη επένδυση των Αμερικανών κοντεύει να αραχνιάσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών (SSM) και για την Αθήνα δεν τρέχει κάστανο. Θα επενδύσει 2 δισ. στην Ελλάδα η J.P. Morgan και τα golden boys απαιτούν από τον SSM να πληροφορηθούν τα ονόματα των στελεχών του οίκου, που θα «τρέξουν» την επένδυσή του στη Viva. Δουλευόμαστε κανονικά. Και οι Αμερικανοί, έξι μήνες, δεν έχουν δώσει τα ονόματά τους. Δουλευόμαστε χοντρά.

Ο Μητσοτάκης, όμως, ή ο Στουρνάρας δεν σηκώνουν το τηλέφωνο, να πάρει ο διάολος τον πατέρα των γραφειοκρατών…

Προφανώς, όπως καταλαβαίνουμε όλοι και όλες, βρήκαν άλλοθι οι εν Αθήναις εχθροί της έλευσης της J.P. Morgan στην Ελλάδα και ξεμπερδέψαμε. Την ώρα που γίνεται ένας μικρός χαμός με την αύξηση κεφαλαίου και την μετατροπή της συνεταιριστικής Παγκρήτιας Τράπεζας σε εμπορική τράπεζα, την ώρα που γίνεται πόλεμος συμφερόντων μεταξύ Στουρνάρα-Σάλλα για μια δουλειά των 100 εκατομμυρίων, η επένδυση των 2 δισ., η μπίζνα που θα αλλάξει ολοκληρωτικά τον τραπεζικό χάρτη στην αγορά μας, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Τα ντόπια ισχυρά οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα πάνε να ακυρώσουν μια επένδυση, που θα οφελούσε την καθημερινότητα και την τσέπη ολόκληρης της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει. Γι’ αυτό κανένα μέσο ενημέρωσης δεν γράφει τίποτα.

Οι ελληνικές τράπεζες, πώς μπορούν να ανταγωνιστούν μια από τις δύο, τρεις κορυφαίες τράπεζες στον κόσμο; Με τι κεφάλαια; Με τι στελέχη; Με ποιες επενδύσεις στην ηλεκτρονική τραπεζική και ποια τεχνογνωσία; Η επένδυση των 2 δισ. δολαρίων όμως, πρέπει να γίνει για το καλό της αγοράς και της κοινωνίας.    

Με την J.P. Morgan στη χώρα μας, θα αποκτήσουμε πραγματικά σύγχρονη ηλεκτρονική τραπεζική. Του επιπέδου των μεγάλων, προηγμένων κρατών. Γιατί ένα mobile banking ή ένα e-banking δεν λέει τίποτα εν έτει 2022.

Με την J.P. Morgan στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα βρουν περισσότερο χρήμα. Θα δανειστούν ευκολότερα και φθηνότερα. Θα κυλήσει το χρήμα πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά. Θα ανοίξουν νέες επιχειρηματικές προοπτικές σε διάφορα επίπεδα και αυτό σημαίνει αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας. Θα πιεστούν οι άλλες τράπεζες για να γίνουν καλύτερες και φιλικότερες στην αγορά και αυτό θα αποβεί προς όφελος όλων μας.

Η παρουσία της J.P. Morgan θα φέρει και άλλες «J.P. Morgan» στην Ελλάδα.

Αλλά οι φιλελέδες και τα κρατικοδιαίτα καρτέλ δεν θέλουν να συμβεί αυτό. Με τους υδραυλικούς θα ανοίξουν την αγορά. Και με τους υποκατώτατους μισθούς θα πάει η οικονομία μπροστά.

Βεβαίως, εδώ στη Voice, δεν ξεχνάμε πως ο Χάρης Καρώνης δεν ήθελε την συμφωνία. Έκανε ό,τι μπορούσε για να τη μπλοκάρει. Το deal έκλεισε γιατί το ήθελε η πλευρά Κασιδόκωστα-Λάτση. Τη μειοψηφία του 49%, άλλωστε, πήραν οι Αμερικανοί. Αν και τον βάζει στον παγκόσμιο ψηφιακό τραπεζικό χάρτη, για δικούς του λόγους, την υπονόμευσε. Άρα, αν τιναχθεί στον αέρα το deal από τον οποιοδήποτε SSM, κερδισμένος είναι. Εκτός αν άλλαξαν τα πράγματα και ο Καρώνης είναι πια υπέρμαχος της συμφωνίας. Να βγει να μας το πει, να το ξέρουμε.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται. 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More