Με πλήρη στοιχεία για δεκάδες υποθέσεις, που αφορούν τα θαλασσοδάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, τις «φωτογραφικές» τροπολογίες και τις ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες υπέρ συγκεκριμένων προσώπων, προσέρχεται σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να εμφανίσει συγκριτικά στοιχεία, έγγραφα και ντοκουμέντα για το τι συνέβαινε μέχρι πριν από ένα χρόνο στο πλέγμα της πολιτικής με την Δικαιοσύνη.
Ενδεικτική του κλίματος που θα επικρατήσει απόψε στη Βουλή είναι η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε πως «η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές και μικροπολιτικά τεχνάσματα». Προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ποιοι είναι αυτοί που μεθόδευσαν στο παρελθόν και επιθυμούν, ακόμα και σήμερα, τη συγκάλυψη συγκεκριμένων υποθέσεων».
Σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αρχίζει με την αγόρευση του πρωθυπουργού. Ακολουθούν οι αγορεύσεις των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπουργών (Νίκου Παρασκευόπουλου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου), και ολοκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.
Η διάρκεια των ομιλιών έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός: 25 λεπτά
Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: 20 λεπτά
Πρόεδροι άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων: 20 λεπτά
Υπουργοί: 10 λεπτά
Σημειώνεται ότι ο χρόνος αγόρευσης εκείνου που προκαλεί τη συζήτηση προσαυξάνεται κατά πέντε λεπτά της ώρας.
Η διάρκεια των δευτερολογιών έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός: 15 λεπτά
Πρόεδροι των ΚΟ: 10 λεπτά
Υπουργοί: 10 λεπτά
Ο πρωθυπουργός μπορεί να τριτολογήσει για 5 λεπτά.





































