fbpx

QatarGate: Από δυο ΜΚΟ τα έπαιρνε η κόρη του Παντσέρι

0 152

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, το δικαστήριο του Μιλάνου διαπίστωσε ότι δύο ΜΚΟ (η No Peace Without Justice και η Ηuman Rights Foundation) είχαν εμβάσει ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, Σίλβια Παντσέρι.

Πρόκειται για εμβάσματα «μερικών χιλιάδων ευρώ», τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια γίνονταν σχεδόν σε μηνιαία βάση. Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι δύο ΜΚΟ εμπλέκονται στην έρευνα του Qatargate. Ο επικεφαλής της No Peace Without Justice, ο Ιταλός Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Στη δεύτερη, την αμερικανική Human Rights Foundation, φέρεται να αναφέρθηκε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κατά τη διάρκεια ανάκρισής του.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, τα υψηλότερα ποσά εμβάσθηκαν από την ιταλική μη κυβερνητική οργάνωση. Η ιταλική δικαιοσύνη προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε αυτόνομες έρευνες: περιορίσθηκε στο να καταγράψει τις κινήσεις του λογαριασμού, πληροφορώντας τους Βέλγους εισαγγελείς.

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα (φωτό) αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate.

«Θεωρώ σημαντικό να εισαχθεί ένα σύστημα βάσει του οποίου οι ευρωβουλευτές, μετά τη λήξη της θητείας τους, να μην μπορούν αμέσως να αρχίζουν να κάνουν λόμπινγκ. Πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση, αρχίζοντας από τη χρονική διάρκεια της απαγόρευσης αυτής», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα προκύψουν εφαρμόσιμες και γρήγορες κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις είναι το πραγματικό αποτρεπτικό στοιχείο», πρόσθεσε. Εξήγησε, επίσης, ότι οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις προβλέπουν τη δυνατότητα να σταματήσει η καταβολή του μισθού, ενώ τώρα «δυο ευρωομάδες ζήτησαν να γίνει περαιτέρω βήμα, με το πάγωμα της σύνταξης». Η πρότασή τους προβλέπει, όπως εξήγησε η Μέτσολα, ότι «όποιος καταδικάζεται σε ποινή μεγαλύτερη των δύο ετών θα χάνει τη σύνταξή του». Θα πρέπει όμως «να εξακριβωθεί αν, από νομικής πλευράς, η πρόταση είναι εφαρμόσιμη».

«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο δεν είναι ότι μια τρίτη χώρα προσπάθησε να ασκήσει επιρροή, αλλά το ότι μια ΜΚΟ -μια λεγόμενη ΜΚΟ η οποία ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα- χρησιμοποιήθηκε από ένα αυταρχικό καθεστώς για να διαφθείρει», δήλωσε στη La Repubblica η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, αν είχε κάποιες υποψίες, η Ρομπέρτα Μέτσολα απάντησε:

«Υποψίες όχι. Κατάλαβα όμως ότι συνέβαινε κάτι το διαφορετικό, όταν έγινε η ψηφοφορία στην επιτροπή αυτή. Οι έρευνες έφτασαν πιθανόν στο Κατάρ, με την αρχική σκέψη ότι τα νήματα θα μπορούσαν να τα κινούν η Ρωσία και η Κίνα. Ανησυχούμε πάντα για τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά το θέμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση τα κατάφεραν».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι «με τη στερνή αυτή γνώση, θα μπορούσαμε να έχουμε αναρωτηθεί τι συνέβαινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να την είχαμε πιθανόν εμπιστευθεί λιγότερο».

Σε σχέση με τη διαδικασία άρσης της ασυλίας των Ρομπέρτο Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, εξήγησε ότι «η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί ενενήντα ημέρες, αλλά αποφασίσθηκε η συντόμευσή της κατά τριάντα ημέρες». «Δεν φοβάμαι τυχόν επέκταση της έρευνας, αλλά είμαι ρεαλίστρια. Είμαι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, αλλά δεν περιμένω τίποτα. Δεν μπορούμε να είμαστε “αθώοι” και να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ πια στο μέλλον», κατέληξε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More