fbpx

Ρουμπάτης: Αποκάλυψε ονόματα και διευθύνσεις

0 447

Μπορεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής να αφορά τη διερεύνηση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ ωστόσο σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού επιχειρεί να αναδείξει υποθέσεις του παρελθόντος οι οποίες κρίθηκαν ή κρίνονται στα δικαστήρια προκειμένου να συμψηφίσει πολιτικές ευθύνες όσον αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Ωστόσο ο Γιάννης Ρουμπάτης στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή αποδόμησε πλήρως την την αντισυνταγματική επίκληση του απορρήτου και μίλησε με ονόματα και διευθύνσεις καθώς ο ίδιος ως διοικητ΄ςη της ΕΥΠ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να κρύψουν τίποτα σχετικά με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, την ώρα που το Μαξίμου επικαλείται το “απόρρητο” και τη “δια βίου εχεμύθεια” των στελεχών της ΕΥΠ προκειμένου να κουκουλώσει τις πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο ο κ. Ρουμπάτης επιβεβαίωσε επί της ουσίας την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα καθώς φέρεται να είπε ότι ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματευόταν την πώληση τεράστιας έκτασης εθνικού εδάφους σε αλλοδαπές εταιρείες που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ! Προκειμένου δε να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της εξεταστικής, χάρτη της υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμή) ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

Φέρεται ακόμη να είπε ότι ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα για τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην ΕΥΠ αναφορικά με την επενδυση και τον κ. Πιτσιόρλα για να προσθέσει ότι ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να συνεχίσει την παρακολούθηση. Ο κ. Ρουμπάτης υποστήριξε ότι η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Στ. Πιτσιόρλα σταμάτησε όταν ο δεύτερος προήχθη από τον Αλ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μετα το τέλος της συνεδρίασης πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν τις παραπάνω πληροφορίες και ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί και είπε στον τότε διοικητή “πράξε τα νόμιμα”. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ Ρουμπάτης δεν ξεκαθαρισε αν αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ Πιτσιόρλα ή αν μίλησε γενικά για έναν “τεχνοκράτη”. Ωστόσο, επειδή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προέκυψαν στοιχεία η επισύνδεση τελείωσε και δεν υπήρξε νέα ενημέρωση του Αλ. Τσίπρα. “Ο φάκελος μεταφέρθηκε στην Δικαιοσύνη και επί 6 χρόνια δεν προέκυψε τίποτα” λένε οι ίδιες πηγές.

Σε πολιτικό επίπεδο κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν χαρακτηριστικά ότι “Ο κ Ρουμπάτης ενημέρωσε την Εξεταστική ως όφειλε. Θα πράξει το ίδιο ο κ Κοντολέων;” κατηγορώντας την πλειοψηφία της ΝΔ για προσπάθεια ανατροπής της εξεταστικής και συνέχιση συγκάλυψης της υπόθεσης Ανδρουλάκη. “Όλα είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Ανασύρονται με συγκεκριμένη στόχευση για να εκτραπεί από την παρακολούθηση Ανδρουλακη- Κουκάκη” τόνιζαν.

Να σημειωθεί ότι κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει εντολή η ΕΥΠ να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την εθνική ασφάλεια και το οργανωμένο έγκλημα, δεν παρενέβη ποτέ στο έργο της υπηρεσίας για να αποτρέψει έρευνες ή για να προστατέψει ερευνόμενους και στην περίπτωση της έρευνας για την αγοραπωλησία της έκτασης του «ναυαγίου» στη Ζάκυνθο, έπραξε όπως θα έπρεπε να πράττει κάθε πρωθυπουργος που σέβεται το Σύνταγμα και προτάσσει το δημόσιο από το κομματικό συμφέρον. Η έρευνα, επισημαίνει, διεξήχθη απερίσπαστα και ότι προέκυψε από αυτή, πήγε στον εισαγγελέα και καμία ποινική ευθύνη η δικαιοσύνη δεν απέδωσε στον μετέπειτα υπουργό

“Η ΝΔ αλήθεια τι έχει να πει σε σχέση με τους αντίστοιχους χειρισμούς Κοντολέωντα και Δεμίρη για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη ; Πόσοι ακόμη βουλευτές ή και υπουργοί παρακολουθούνται ακόμη και σήμερα; Όσο και αν επιχειρήσουν να παίξουν το χαρτί του φτηνού αντιπερισπασμού, αν δεν δώσουν απαντήσεις απλά επιβεβαιώνουν την ενοχή τους” σχολίαζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος σε δήλωση σή του ανέφερε “Τηρώντας πλήρως την διαδικασία του απορρήτου σε ότι αφορά την υπόθεση των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ, αυτό το οποίο μπορούμε σήμερα να δηλώσουμε, με όσα ακούσαμε από τον κ. Ρουμπάτη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πραγματικά φρίξαμε! Κάποιοι, από σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόθεση έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή”.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στάθηκαν στην ουσία της υπόθεσης δηλαδή τη παρακολούθησ Ανδρουλάκη, καθώς ο Γιάννης Ρουμπατης τόνισε εξαρχής ότι “Επισυνδεση βουλευτή η ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη, καθώς το Σύνταγμα και ο νόμος το απαγορεύουν” και με αφορμή την καταστροφή του αρχείου παρακολούθησης του ανέφερε ότι ότι “Το ηλεκτρονικό αρχείο της επισυνδεσης καταστρέφεται όταν γεμίσει ο δίσκος αλλά υπάρχουν πάντα και γραπτές σημειώσεις επί των συνακροασεων” ενώ συμπλήρωσε “Μαθαίνω ότι το υλικό του φακέλου Ανδρουλάκη καταστράφηκε αλλά αυτές οι σημειώσεις από τις συνακροασεις πρέπει να υπάρχουν. Το γραπτό υλικό καταστρέφεται μετά δύο χρόνια, όχι σε ένα χρόνο. Για ένα πρόσωπο σαν τον Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί παρακολούθηση, η ΕΥΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος πολιτικών”.

Μάλιστα σημείωσε ότι ” Κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή” και ότι “Ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν”.

“Επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με τρόπο πανηγυρικό ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν ήταν νόμιμη. Με κατηγορηματικό τρόπο. Και το δεύτερο, που προέκυψε είναι ότι η έντυπη μορφή ενός φακέλου που τηρείται στην ΕΥΠ δεν έχει καμία σχέση με τον ηλεκτρονικό φάκελο. Δεν πάει μαζί, άρα δεν καταστρέφεται και μαζί” υπογράμμισε με δήλωσής η βουλευτής το ΠΑΣΟΚ και μέλος της εΠιτροπής Ευαγγελία Λιακούλη.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Ρουμπάτης απαντώντας στις δεκάδες ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων:

– θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αρκεί να υπήρχε τεράστιος όγκος πληροφοριών, καθώς και ότι η αρμόδια εισαγγελέας για την εποπτεία της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου έχει τεράστια εμπειρία και δεν θα άναβε το “πράσινο φως” για την επισύνδεση χωρίς τεκμηρίωση.

– επι δικής του θητείας (σ.σ. κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ) δεν υπέπεσε στην αντίληψή του η ύπαρξη συστήματος spyware στην Ελλάδα, είτε από ιδιώτη είτε από κρατικό φορέα

– για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή της ΕΥΠ ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή άλλων δυνάμεων εκτός ελληνικής επικράτειας.

– χαρακτήρισε τον προκάτοχό του στη διοίκηση της ΕΥΠ, Θεόδωρο Δραβίλλα, ως πολύ σοβαρό και προσεκτικό άνθρωπο, τονίζοντας πως ό,τι έκανε, το έκανε με πολλή προσοχή

– υιοθέτησε την ανάλυση του Βαγγέλη Βενιζέλου περί μη νομιμότητας της παρακολούθησης βουλευτή η ευρωβουλευτή λέγοντας χαρακτηριστικά “Την καθιστώ κομμάτι της κατάθεσης μου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More