Ρύζι ή νουντλς;
Η κατανάλωση ρυζιού και νούντλς στην Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γεωγραφικές και πολιτιστικές διαφορές. Στις νότιες περιοχές της Κίνας, όπως το Γκουανγκντόνγκ, το Φουτζιάν και το Γιουνάν, το ρύζι είναι το κύριο βασικό τρόφιμο. Οι πλούσιες και εύφορες κοιλάδες αυτών των περιοχών είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ρυζιού. Αντίθετα, στις βόρειες περιοχές της Κίνας, όπως το Πεκίνο, η Σαντόνγκ και το Χεμπέι, τα νούντλς είναι το κύριο βασικό τρόφιμο.
Η κλιματική ποικιλία και το έδαφος στις βόρειες περιοχές ευνοούν την καλλιέργεια σιταριού, από το οποίο παράγονται τα νούντλς. Τα νούντλς σερβίρονται σε πολλές μορφές, από τα παραδοσιακά ζεστά πιάτα με σούπα έως τα τηγανητά νούντλς.
Οι Κινέζοι καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ρυζιού και νούντλς κάθε χρόνο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η ετήσια κατανάλωση ρυζιού στην Κίνα ξεπερνά τους 150 εκατομμύρια τόνους, καθιστώντας την τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρυζιού στον κόσμο. Η κατανάλωση νούντλς είναι επίσης σημαντική, με περίπου 80 δισεκατομμύρια μερίδες να καταναλώνονται ετησίως.
Η διαφοροποίηση στις διατροφικές προτιμήσεις μεταξύ βορρά και νότου έχει διαμορφώσει τις τοπικές κουζίνες και πολιτιστικές παραδόσεις. Τα γεύματα που περιλαμβάνουν ρύζι ή νούντλς κυριαρχούν στις κοινωνικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις, ενώ η προετοιμασία αυτών των φαγητών έχει εξελιχθεί σε μια μορφή τέχνης σε πολλές περιοχές.