Σε ρόλο πυροσβέστη (και πάλι) η ΕΚΤ

0 5

Τα… κάστανα από τη φωτιά καλείται, για άλλη μια φορά, να βγάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «σώζοντας» την τιμή της Ευρώπης και παρέχοντας στις αγορές και τις οικονομίες της την οικονομική στήριξη που οι πολιτικές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να δρομολογήσουν.

Δεν είναι τυχαίο πως την ώρα που οι αρχηγοί της Ε.Ε. θα τσακώνονται στις Βρυξέλλες για το πώς θα απελευθερώσουν τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού και τα ακόμη πιο ζωτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΕΚΤ θα δίδει το πράσινο φως για ένα νέο πακέτο στήριξης.

Συγκεκριμένα, όλα τα προγνωστικά θέλουν το σημερινό συμβούλιο να αυξάνει το πακέτο του PEPP (Pandemic Emergency Purchase Program), ήτοι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγορών που πλήττονται από την πανδημία, κατά 500-600 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική δύναμη πυρός του γύρω στα 2 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα, «βλέποντας» πως οι συνέπειες από την πανδημία εμμένουν και θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες ακόμη, θα παρατείνει την ισχύ του πέρα από την μέχρι τώρα ημερομηνία λήξης του, τον Ιούνιο του 2021. Η παράταση αναμένεται να είναι το λιγότερο για άλλους έξι μήνες, αν και κάποια σενάρια κάνουν λόγο ακόμη και για 12 μήνες. 

Με τον τρόπο αυτό το κόστος δανεισμού των κρατών θα παραμείνει χαμηλό, διευκολύνοντας τις εθνικές κυβερνήσεις να κρατούν ψηλά τις δαπάνες και τις επενδύσεις για να κρατηθεί η αγορά ζωντανή και να τροφοδοτηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. 

Πέραν αυτού και δεδομένου πως στις περισσότερες οικονομίες και κυρίως στις ήδη ευάλωτες οικονομίες του Νότου, ο τραπεζικός κλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της εκτόξευσης των Κόκκινων Δανείων σε νέα ύψη, η ΕΚΤ θα βάλει και εδώ το… χέρι της προχωρώντας σε ενίσχυση της χρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, αναμένεται περαιτέρω αύξηση του προγράμματος φτηνής χρηματοδότησης των δανείων TLTROs (δάνεια προς τις τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο), όπως και επίσης χρονική παράταση του.

Θυμίζουμε πως μόλις προ ημέρων και η ίδια η ΕΚΤ παραδέχτηκε διά στόματος του αρμόδιου επικεφαλής της εποπτικής αρχής των τραπεζών Αντρέα Ενρία, την επερχόμενη λαίλαπα των Κόκκινων Δανείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα νέα Κόκκινα Δάνεια θα φτάσουν στο ιλλιγγιώδες ποσό των 1,4 τρισ. ευρώ δημιουργώντας έναν συστημικό κίνδυνο στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά.  

Βέβαια, τόσο ο κ. Ενρία όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν σταθεί στην ανάγκη και οι πολιτικές κυβερνήσεις να κάνουν το χρέος τους για την προστασία των οικονομιών μοιραζόμενες το βάρος της δημοσιονομικής στήριξης. Το ίδιο αναμένεται να επαναλάβει η επικεφαλής της ΕΚΤ και κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, ελπίζοντας πως η προειδοποίηση της θα φτάσει στο τραπέζι της Συνόδου.

Άλλωστε το δεύτερο κύμα πανδημίας, με νέα περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns σε όλες τις χώρες, οδηγεί αναπόφευκτα σε επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων. Στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ είχε εκτιμήσει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα κινηθούν στο σταθερό 3,1% το τέταρτο τρίμηνο, όμως τώρα οι αναλυτές αναμένουν συρρίκνωση έως και κατά 3,4%. Αν το ποσοστό αυτό επιβεβαιωθεί, τότε το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου θα κλείσει κατά 7,7% χαμηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, αντί του αναμενόμενου 5,4%, αναθεωρώντας τα σχέδια και για τους επόμενους μήνες.  

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More