Σελήνη… καλεί Πεκίνο
Γράφει ο Σταύρος Μονεμβασιώτης*
Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν 15:00 ώρα Πεκίνου. Το ημερολόγιο στον τοίχο γράφει Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023. Είναι η στιγμή που ο αρχηγός της αποστολής δίνει την εντολή και η Κίνα εκτοξεύει με επιτυχία τον πύραυλο SQX-1 με προορισμό το… διάστημα.
Οι επιστήμονες και οι παρατηρητές που έχουν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Jiuquan στη βορειοδυτική Κίνα, βλέπουν έναν ακόμα κινεζικό δορυφόρο να μπαίνει σε προγραμματισμένη τροχιά, υλοποιώντας αργά, αλλά σταθερά το πρόγραμμα της Κίνας για το διάστημα και τη Σελήνη.
Η γοητεία του διαστήματος, η μελέτη του άγνωστου, η επιστημονική φιλοδοξία και το “γόητρο” που κρύβεται πίσω από κάθε πρωτιά στην ανθρώπινη ιστορία, ωθεί επιστήμονες και κράτη σε όλο τον κόσμο, σε έναν ανταγωνισμό εκατομμυρίων δολαρίων για την “κατάκτηση” του διαστήματος.
Η Κίνα, στο πλαίσιο του δικού της προγράμματος εντάσσει και την εκτόξευση “επαναχρησιμοποιημένου” ρομποτικού διαστημόπλοιου (για τρίτη φορά από το 2020), σε μια σειρά δοκιμαστικών αποστολών που στόχο έχουν την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιήσιμων τεχνολογιών για τη μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών, αλλά και των διαστημικών απορριμάτων.
Σύμφωνα με το διαστημικό πρόγραμμά της, η Κίνα σχεδιάζει να τοποθετήσει αστροναύτες στη Σελήνη πριν από το 2030 και να επεκτείνει τον τροχιακό διαστημικό σταθμό της χώρας, στο πλαίσιο ενός “διαστημικού ανταγωνισμού” με τις ΗΠΑ, που αντανακλά την προσπάθειά τους για επιρροή στα παγκόσμια γεγονότα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, σχεδιάζουν να επαναφέρουν αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια μέχρι το τέλος του 2025.