Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Σήμα για άτακτο εμπορικό Brexit έστειλε η Α. Μέρκελ

0 6

Στο δείπνο εργασίας του Μπορίς Τζόνσον με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απόψε στις Βρυξέλλες, δυστυχώς ο συμβιβασμός φαίνεται να μένει εκτός μενού. Βέβαια θεωρητικά αυτός παραμένει ο στόχος της συνάντησης, εν όψει και του κρίσιμου αυριανού ευρωπαϊκού συμβουλίου, όμως οι προσδοκίες είναι άκρως περιορισμένες, όπως ξεκαθάρισε νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ “δείχνοντας” προς άτακτο Brexit. 

 Πριν από το αποψινό δείπνο, οι αρμόδιοι διαπραγματευτές Βρυξελλών και Λονδίνου, Μισέλ Μπαρνιέ και Λόρδος Φροστ θα έχουν ένα ακόμη ραντεβού, όμως όπως παραδέχτηκε δημοσίως ο κ. Μπαρνιέ οι πιθανότητες συμφωνίας είναι «εξαιρετικά μικρές».

Η εντύπωση πως οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συζητούν, απλά και μόνο διότι καμία δεν θέλει να επωμιστεί το πολιτικό βάρος της αποχώρησης από το τραπέζι είναι, πλέον, διάχυτη. Και όλα δείχνουν πως έχει δοθεί… γραμμή για προετοιμασία των εθνικών κυβερνήσεων προς ένα άτακτο εμπορικό Brexitαπό την 1η Ιανουαρίου.

Παρά και τη χθεσινή θετική εξέλιξη αναφορικά με το καθεστώς των συνόρων στη Βόρειο Ιρλανδία, που όμως αφορούσε τον πυρήνα της Συνθήκης Αποχώρησης που υπεγράφη πέρυσι, στα βασικά ακανθώδη σημεία της εμπορικής διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει πρόοδος. Και κυρίως στο θέμα της ισότητας στους όρους ανταγωνισμού μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας και άρα των επιχειρήσεων τους (καθεστώς που καλύπτει από θέματα κρατικών επιδοτήσεων έως το κανονιστικό περιβαλλοντολογικό ή εργασιακό πλαίσιο που οφείλουν να ακολουθούν οι επιχειρήσεις).

Καμία χώρα της Ευρώπης δεν εννοεί να προσφέρει στις βρετανικές επιχειρήσεις το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Αντιστοίχως, το Λονδίνο θεωρεί πως το να πρέπει να ακολουθήσει το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. αντιβαίνει στην έννοια του διαζυγίου και στο ελεύθερο δικαίωμα που θα πρέπει να έχει στο εξής να κάνει τις δικές του επιλογές σε θέματα κανόνων.

Σε δηλώσεις της νωρίτερα ενώπιον της γερμανικής βουλής, η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν σαφής όσο και απόλυτη διαμηνύοντας προς τη βρετανική κυβέρνηση πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για συμφωνία, αν δεν λυθεί το ζήτημα των όρων ισότιμου ανταγωνισμού που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των χωρών της κοινής αγοράς (με πρώτη και κυριότερη την ίδια τη Γερμανία και τους ομίλους της).

Βέβαια, η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε πως υπάρχει ακόμη μια μικρή ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας που είναι και αυτό που κυρίως επιθυμούν όλοι. Όμως ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για ένα άτακτο εμπορικό Brexit, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός (ήτοι βρετανική υποχώρηση) στο ζήτημα του ανταγωνισμού.

Θυμίζουμε πως τα τρία βασικότερα αγκάθια των διαπραγματεύσεων είναι το ζήτημα της διακυβέρνησης, ήτοι δηλαδή το καθεστώς επίλυσης των διμερών διαφορών, το ζήτημα των όρων ανταγωνισμού και τα δικαιώματα της αλιείας στα βρετανικά νερά (κυρίως στη Μάγχη).   

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More