fbpx

Σήμερα ή αύριο η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

0 132

Σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί στην Βουλή η νομοθετική διάταξη για την αποφυγή συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων, ανέφερε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι θα σταλεί για διατύπωση γνώμης στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, επισημαίνοντας ότι “τίθεται φραγμός στο να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εμφανίζονται με το μανδύα πολιτικού κόμματος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίμαχη τροπολογία θα είναι “φωτογραφική”.  Θα αφορά δηλαδή αποκλειστικά τη περίπτωση Κασιδιάρης στη βάση των διατάξεων του ΠΚ για τις οποίες κατηγορείται, ωστε να μη υπάρχουν γενικευμένες παρερμηνείες περί δίωξης φρονήματος. Η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών πιθανόν να κατατεθεί ακόμη και σήμερα το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ψηφιστεί την Τρίτη με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, “επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας, αλλά της πραγματικής ηγεσίας, όσων δηλαδή ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος”.

“Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψη η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά. Την αξιολόγηση αυτή προβλέπει, άλλωστε, και το ίδιο το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση και η δράση του κόμματος οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Την κρίση για τα κωλύματα αυτά θα κάνει ο Άρειος Πάγος κατά το στάδιο της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι “η διάταξη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα διότι δεν εμποδίζει τη συμμετοχή στις εκλογές υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα από την ελληνική Δικαιοσύνη, αφου αποκλείει μόνο τη συμμετοχή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους, χωρίς να περνά σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων”.

“Είναι χρέος όλων μας, είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η Δημοκρατία επιδεικνύει σε αυτούς. Είναι η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα της κοινής απάντησης για όλους μας”, σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την επιδίωξη της κυβέρνησης για ευρύτατη συναίνεση στο ζήτημα αυτό. “Η κυβέρνηση έχει φέρει μία διάταξη η οποία απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και απολύτως καθαρή ως προς την επιδίωξή της” τόνισε και επισήμανε “νομίζω ότι είναι θέμα ευθύνης του συνόλου του πολιτικού κόσμου να τοποθετηθεί με σαφήνεια εάν θα παραμερίσει σκοπιμότητες, διαφορές, προσχηματικές δικαιολογίες ή οτιδήποτε άλλο και θα εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στους νεοναζί και στους εγκληματίες”.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More