fbpx

Θα εμμείνει στη προστασία του φράγκου η SNB (upd)

0 113

Το ταβάνι του 1,20 έναντι του ευρώ αναμένεται να διατηρήσει σήμερα για το ελβετικό φράγκο η κεντρική τράπεζα στη Ζυρίχη, με τον διοικητή της τράπεζας Τόμας Τζόρνταν να αναμένεται να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί το νόμισμα, σε μια χρονιά θυελλώδη εν μέσω κερδοσκοπικών επιθέσεων, σκανδάλων αλλά και έντονης πολιτικής κριτικής.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας υποβάθμισε παράλληλα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ κράτησε σταθερό το επιτόκιο του ελβετικού φράγκου στο μηδέν.

 
Η SNB εισήγαγε το ανώτατο όριο για το ελβετικό φράγκο το Σεπτέμβριο του 2011, καθώς οι ανοδικές πιέσεις προς το νόμισμα φούντωσαν την απειλή του αποπληθωρισμού και εξανέμισαν την ανταγωνιστικότητα των ελβετικών εξαγωγών. Ήταν δε, η πρώτη φορά που η τράπεζα υποχρεώθηκε να λάβει ένα τέτοιο έκτακτο νομισματικό μέτρο από τη δεκαετία του 1970.
 
Παράλληλα, η τράπεζα έπρεπε να αντιμετωπίσει και δικά της εσωτερικά προβλήματα, μετά την αναγκαστική παραίτηση του πρώην προέδρου της τράπεζας Φιλίπ Χίλντεμπραντ, λόγω οικονομικού σκανδάλου. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγος του Ελβετού τραπεζίτη επένδυσε σημαντικό χρηματικό ποσό σε δολάρια, περίπου ένα μήνα πριν το διοικητικό συμβούλιο της SNB αποφασίσει τα μέτρα συγκράτησης της ανοδικής τάσης του ελβετικού νομίσματος έναντι του ευρώ, απόφαση βεβαίως που ενθάρρυνε την άνοδο του δολαρίου έναντι του φράγκου.
 
Με την εκλογή του Τόμας Τζόρνταν η τράπεζα επανέλαβε τη πρόθεση της να υπερασπιστεί το όριο που έχει επιβάλει στην ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος με το ευρώ. Η προστασία αυτή κόστισε ακριβά αυξάνοντας τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε ξένα νομίσματα στα 418 δισεκατομμύρια φράγκα, ήτοι το 73% του ελβετικού ΑΕΠ. Από τα χρήματα αυτά το 60% είναι σε ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι η τράπεζα «κάθεται» σε ένα βουνό από ευρώ ελλοχεύει και κινδύνους, δεδομένων των εξελίξεων στην Ευρώπη.
 
Για παράδειγμα τη περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, το φράγκο απώλεσε περίπου το 0,8% της αξίας του, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών έναντι του ευρώ. Και βέβαια θυμίζουμε ότι από τις αρχές Αυγούστου, όταν ο Μάριο Ντράγκι υπονόησε για πρώτη φορά ότι επίκειται παρέμβαση της ΕΚΤ, το ευρώ έχει ενισχυθεί περίπου κατά 5% έναντι του δολαρίου. Έτσι, ενώ οι επενδυτές φαίνεται να ανακτούν μέρος της εμπιστοσύνης τους προς το ευρώ, προφανώς το ελβετικό φράγκο δεν θα μείνει ανεπηρέαστο, και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το δίχτυ προστασίας της SNB δεν θα αντέξει.
 
Πάντως, ο Ελβετός διοικητής από τη πλευρά του έχει τονίσει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα ότι το ανώτατο όριο στην ισοτιμία …ήρθε για να μείνει, και ότι είναι ουσιαστικά η καλύτερη γραμμή άμυνας που έχει η κεντρική τράπεζα. Και σε αυτό συμφωνούν και τοπικοί παράγοντες της ελβετικής αγοράς, με χαρακτηριστική την εκτίμηση του έγκριτου KOF Swiss Economic Institute, τη περασμένη εβδομάδα, το οποίο χαρακτήρισε το μέτρο «σημαντικό βήμα» για τη σταθεροποίηση της ελβετικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει αρκετά υπερτιμημένο.
 
Άλλωστε, παρά και τη παρέμβαση της SNB, οι πιέσεις προς την ελβετική οικονομία δεν έχουν καταλαγιάσει. Την ερχόμενη εβδομάδα οι αρχές θα ανακοινώσουν τις νέες εκτιμήσεις τους για τη πορεία της ελβετικής οικονομίας και εκτιμάται ότι θα υποχρεωθούν να περικόψουν τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,4% για το 2012. Σε ανάλογη επί τα χείρω αναθεώρηση για τις εκτιμήσεις της για το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να προχωρήσει και η SNB μετά και τις χειρότερες από το αναμενόμενο επιδόσεις του πρώτου τριμήνου.
Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More