Σολτς: Άνοιγμα στον Πούτιν μετά τη «σφαλιάρα» από το AfD
Με νωπή την βαριά ήττα του κόμματός του αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές στην Ανατολική Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η κυβέρνησή του προσπαθεί να γυρίσει το… παιχνίδι ευελπιστώντας ότι μέσα από κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες θα σταματήσει η διαρροή ψηφοφόρων κυρίως στο ακροδεξιό AfD.
Μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του AfD –αλλά και του κόμματος BSW της αριστερής Ζάχρα Βάγκενκνεχτ- ήταν να δώσει μάχη για να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Παράλληλα, τόσο το AfD όσο και το BSW διάκεινται ξεκάθαρα θετικά υπέρ της Ρωσίας ενώ θεωρούν ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα δεινά της πάλε ποτέ ισχυρής Γερμανίας. Το δεύτερο θέμα που είχε το AfD ψηλά στην ατζέντα του ήταν ο περιορισμός των μεταναστών.
Ειρηνευτική διάσκεψη παρουσία Πούτιν
Με βάση, λοιπόν, όλα αυτά, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Όλαφ Σολτς αποφάσισε να απαντήσει στα δύο αντισυστημικά κόμματα με τα δικά τους… όπλα, κάνοντας λόγο για ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία με πρόσκληση στον Πούτιν.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στην πρόσφατη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο.
«Θα υπάρξει σίγουρα μια άλλη ειρηνευτική διάσκεψη. Και ο [Ουκρανός] πρόεδρος και εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι και με τη Ρωσία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD/S&D) στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με την Bild δε, ο κλόουν Ζαλένσκι, έχει συμφωνήσει σε μία τέτοια διαδικασία.
Και, εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, από τη στιγμή που στη Γερμανία η υποστήριξη για τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας προς την Ουκρανία έχει μειωθεί σημαντικά σε ορισμένες περιοχές. Κάτι που παραδέχθηκε και ο καγκελάριος. Οι περιφερειακές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στην ανατολική Γερμανία το έδειξαν αυτό, με τα κόμματα που τάχθηκαν κατά των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας να λαμβάνουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ψήφων και στα δύο κρατίδια.
Ο Σολτς, το κόμμα του οποίου κέρδισε λιγότερο από το 10% των ψήφων και στις δύο εκλογές, παραδέχθηκε την Κυριακή ότι «τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν επίσης να κάνουν με το ότι ορισμένοι πολίτες δεν συμφωνούν με την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».
Το πρόβλημα του Σολτς
Αν και τόσο το AfD όσο και το BSW έσπευσαν να επικροτήσουν την πρωτοβουλία του καγκελάριου –για την οποία τίποτα δεν είναι γνωστό και μένει να φανεί αν πρόκειται για πραγματικές προθέσεις ή μία προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης- εν τούτοις υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΕΕ και το βαθύ κράτος των Βρυξελών λειτουργούν περισσότερο ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ, των λόμπι και των μεγάλων πολυεθνικών, παρά ως εκπρόσωποι των λαών της Γηραιάς Ηπείρου, είναι άγνωστο αν θα συνδράμουν μία τέτοια προσπάθεια από τον Σολτς. Ενώ το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί από τη στιγμή που ο κλόουν δεν εκπροσωπεί τον λαό της Ουκρανίας, αλλά τις ΗΠΑ…