fbpx

Στα κάγκελα οι “Μένουμε Ευρώπη” για τον Βενιζέλο

0 177

Ένα…ερωτηματικό (σημείο στίξης) προκαλεί έντονες αναταράξεις στη συμπαγή και δυναμική ομάδα των…”Μένουμε Ευρώπη” εξαιτίας της συμμετοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Νίκου Αλιβιζάτου στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη πρωτοβουλία “Ώρα Μηδέν” για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου με θέμα “Μένουμε Ευρώπη”; – Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου”.

“Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφήμιση για τη υποστήριξη ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανένα πλέον” έγραψε στα social media η πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου σημειώνοντας “Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα όσο και να προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι Μένουμε Ευρώπη, με τελεία και παύλα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης έγραψε στο twitter “Μένουμε Ευρώπη; Εμείς ναι.
Κάποιοι φαίνεται να σκέφτονται το “Πάμε Βενεζουέλα;” Εμείς όχι!”.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου, με την ένδειξη “λυπημένος” έγραψε στο facebook “…το βλέπω και το ξαναβλέπω και δεν πιστεύω στα μάτια μου! Τι να πω;…”.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κατευνάσει τις αντιδράσεις απάντησε στις επικρίσεις με ανάρτησή του στο facebook, λέγοντας:

“Μένουμε Ευρώπη
Την Πέμπτη 26/1 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου και άλλους φορείς, δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων.
Οι οργανωτές έθεσαν ως τίτλο της εκδήλωσης το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη»; Και ως υπότιτλο: Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου
Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα.

Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική.

Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος «Μένουμε Ευρώπη;» στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να «Μένουμε Ευρώπη», να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου.

Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική.
Η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς «για να μην έρθουν οι άλλοι», με αποτέλεσμα οι «άλλοι» να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου”.

Να σημειωθεί ότι επώνυμα στελέχη του κινήματος “Μένουμε Ευρώπη” θεωρούν ότι ο Ευ. Βενιζέλος “προσπαθεί, με τη γνωστή του ικανότητα, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα” και αφού υπενθυμίζουν τη πορεία προς το δημοψήφισμα το 2015, τονίζουν “Το ερωτηματικό, ταιριάζει γάντι με την επιχειρηματολογία που παρέθεσε χθες η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο της στο ΒΗΜΑ, στο οποίο υποστήριζε πως “… τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊσμό της, που είχε κατακτηθεί ως αδιαμφισβήτητο κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας μας …” και ως εκ τούτου “… οφείλουμε με την ψήφο μας να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον εκτροχιασμό (..) να επανέλθουμε στον ουσιαστικό ευρωπαϊκό δρόμο …”.

Σημειώνουν μάλιστα ότι “Ορισμένοι από τους φορείς που οργανώνουν την εκδήλωση, όπως η “Πρωτοβουλία Ώρα Μηδέν” είναι τοις πάσι γνωστό πως αποτελεί πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου στέλεχος είναι και ο Δ. Χριστόπουλος που θα κάνει την εισαγωγική προσφώνηση ” και προσθέτουν “Στην προσπάθεια διεμβολισμού του “Μένουμε Ευρώπη” και διεύρυνσης του ακροατηρίου του ο ΣΥΡΙΖΑ δια της Αυγής αποπειράθηκε πρόσφατα δια τυμβωρυχίας να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον μακαρίτη Σταύρο Τσακυράκη. Όμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος ευτυχώς ζουν. Ως εκ τούτου προσφέρθηκαν οικειοθελώς να χρησιμοποιηθούν.
Κρίμα.”.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More