Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Σταθερή στήριξη υποσχέθηκε η Fed, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει για πόσο

0 5

Μισογεμάτο ή μισοάδειο φαντάζει το ποτήρι, αναλόγως με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τις αποφάσεις που έλαβε η FederalReserve, κατά την τελευταία συνεδρίαση της για το 2020. Εξού και η επιφυλακτική αντίδραση της WallStreet.

Το θετικό, αλλά αναμενόμενο, ήταν πως το συμβούλιο δεσμεύτηκε να διατηρήσει τον σημερινό   ρυθμό ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου διαπιστώσει ουσιαστική πρόοδο στην πορεία της οικονομίας και κυρίως στους στόχους που σχετίζονται με την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.

«Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα κρατικά ομόλογα στον ισολογισμό της κατά τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια τον μήνα και τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια κατά τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια τον μήνα μέχρι να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν που εξεδώθη.

Αναλόγως κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Όμως, το συμβούλιο επέλεξε να μην προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση των αγορών ομολόγων, αρνούμενο να στραφεί σε τίτλους πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας, όπως είχαν προτείνει κάποιοι οικονομολόγοι. Και βέβαια επέλεξε, για πρώτη φορά, να συνδέσει τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, μια εξέλιξη που δεν διέφυγε της προσοχής των επενδυτών.

Πόσο μάλλον δε, με δεδομένο πως ούτε το ανακοινωθέν του συμβουλίου ούτε και ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσδιόρισε ποια θα είναι τα επίπεδα των στόχων αυτών, του πληθωρισμού ή της ανεργίας ή της οικονομικής ανάκαμψης, που θα πυροδοτούσαν μελλοντικά μια αλλαγή στη στρατηγική της τράπεζας αναφορικά με τις αγορές ομολόγων.

Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι, μάλλον, ούτε το ίδιο το συμβούλιο δεν ξέρει με ακρίβεια δεδομένου πως παραδέχτηκε πως το τοπίο θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας. Όμως, το γεγονός ότι οι νέες οικονομικές προβλέψεις στην έκθεση της ήταν βελτιωμένες, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, παραπέμποντας σε ένα καλύτερο 2021 από ότι αναμενόταν, προβλημάτισε τους επενδυτές για την πιθανότητα η Fed να σηκώσει αντιστοίχως πιο γρήγορα… χειρόφρενο στα μέτρα στήριξης που έχει δρομολογήσει απλόχερα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Πραγματικά, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 θα φθάσει στο 2,4% έναντι 3,7% που είχε προβλέψει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, τον Σεπτέμβριο. Αντιστοίχως, για το 2021 οι ρυθμοί ανάπτυξης εκτιμάται να «τρέξουν» στο 4,2%, αντί του 4% της προηγούμενης πρόβλεψης, όπως και αντιστοίχως για το 2022 η νέα πρόβλεψη τοποθετείται στο 3,2%, αντί του 3%. 

Αντιστοίχως, και στο καυτό μέτωπο της ανεργίας τα πράγματα φαίνεται ότι θα πάνε καλύτερα. Η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στο 6,7% φέτος (αντί της προηγούμενης εκτίμησης στο 7,6%) με περαιτέρω σημαντική υποχώρηση στο 5% την επόμενη χρονιά (αντί του 5,5%). Μάλιστα, η πτωτική τάση της ανεργίας εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και την αμέσως επόμενη διετία, στο 4,2% και στο 3,7% το 2022 και 2023. 
 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More