fbpx

Στη “γραμμή” Ουάσιγκτον η κυβέρνηση: Eλληνικά όπλα στην Ουκρανία, επιτάχυνση της απόκτησης των F-35

0 120

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λειτουργώντας ως…”εκπρόσωπος” του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του ότι “πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία”.

“Η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε με αρκετές ώρες καθυστέρηση ο κ. Παναγιωτόπουλος, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία” και πρόσθεσε “Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της”. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας “Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο” απαντώντας έτσι στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή αμυντικής Βοήθειας στην Ουκρανία.

“Ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε σήμερα μετά από δήλωση και επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι “η Ελλάδα βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα” σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας

– πρώτον, το υπουργείο Άμυνας και συνολικά η κυβέρνηση απέκρυπτε την αλήθεια επί τρεις μήνες τώρα όταν απαντούσε πως ό,τι έστειλε ήταν η αρχική παρτίδα καλάσνικοφ και «εκτοξευτήρων» αγνώστου ποσότητας και τύπου. Διαψεύδοντας δημοσιεύματα ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει στις 18 Απριλίου πως δεν ισχύει «ότι στείλαμε έξι φορές όπλα αλλά αυτά που στείλαμε πήγαν με έξι δρομολόγια». Τώρα παραδέχεται ότι οι παραδόσεις συνεχίζονται.

– δεύτερον, ο υπουργός Άμυνας ψευδόταν όταν έλεγε στις 13 Απριλίου πως «δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής»

– τρίτον, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαιώνει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για νέες αποστολές όπλων και πυρομαχικών (βαρύτερου τύπου;) χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να δώσει καμιά εξήγηση πώς γίνεται να το πληροφορείται αυτό ο ελληνικός λαός και τα κόμματα από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να στέλνει όπλα, ίσως και βαρύτερα, αλλά επιπλέον ντρέπεται για αυτό και κρύβεται γιατί φοβάται την αντίδραση της κοινωνίας

– τέταρτον, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη διευκρινίζει, όπως έχει υποχρέωση, ποιες ακριβώς ποσότητες ποιων ακριβώς όπλων και πυρομαχικών έχει αποστείλει και θα αποστείλει, όπως πράττουν όλες οι άλλες οι κυβερνήσεις

– πέμπτον, η επιμονή του υπουργείου Άμυνας να «διευκρινίζει» ότι «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», αντί να μας καθησυχάζει μεγαλώνει την εύλογη ανησυχία για την υπευθυνότητα των αρμοδίων. Ποια ακριβώς αποθέματα ποιου αμυντικού υλικού είναι τόσο πλεονασματικά ώστε να τα διαθέτουμε στην Ουκρανία; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο υπουργός Άμυνας ότι τα αποθέματα είναι δυσαναπλήρωτα και υπολογίζονται σε «ημέρες αγώνα» στις κρίσιμες στιγμές, όταν μάλιστα η απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι ορατή και έχει όνομα; Και μήπως για αυτό το λόγο δεν έχει ανάγκη αποθεμάτων η Ουκρανία στην οποία τα αποστέλλουμε”.

Εν τέλει, επισημαίνουν οι επικεφαλής του Τομέα Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ “όταν το Υπουργείο Άμυνας ψεύδεται για το αν συνεχίζουμε να στέλνουμε αμυντικό υλικό και ποιου τύπου, ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο ελληνικός λαός ότι η αποστολή «δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της;” και υπογραμμίζουν “Με δυο λόγια, η απάντηση του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου εκθέτει την κυβέρνηση πολύ περισσότερο από όσο ήταν ήδη εκτεθειμένη και υπόλογη για τις εν κρυπτώ επιλογές της”.

Ολοταχώς για F-35

Την ίδια ώρα ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συνέχεια της επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και των συμφωνιών που υπήρξαν ανακοίνωσε άμεσα ξεκινά η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35,

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε συνάντηση με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, παρόντος και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Στη συνάντηση, τονίστηκε ακόμη ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Άλλωστε με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η Αθήνα επιβεβαίωσε και επίσημα την ήδη ειλημμένη απόφασή της να μπει στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών με την αγορά μιας μοίρας (18-24 αεροσκαφών) από το 2028 και μετά. Το μόνο που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι αν η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει και στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 με πιθανή κατασκευή ανταλλακτικών τους στην ΕΑΒ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη νέα Δομή Δυνάμεων 2021-2031 προβλέπεται η απόκτηση 48 μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς. Τα 24 είναι τα Rafale. Ως εκ τούτου τα υπόλοιπα θα είναι τα F-35. Στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδάς, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ, Πολωνία, Φινλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παντως μείζον θέμα είναι το κόστος των F-35 το οποίο ιδιαίτερα υψηλό, καθώς υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα (χωρίς τα όπλα) και το κόστος χρήσης είναι 15.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης κατά μέσο όρο, ενώ επιπλέον δαπάνες θα απαιτηθούν και για τον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών υποδομών για την υποστήριξη του υπερόπλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More