fbpx

Στο «μάτι» των ξένων ΜΜΕ και των Βρυξελλών ο Μητσοτάκης

0 221

Ακριβά στοιχίζουν οι θεσμικές ακροβασίες, η αυταρχική διακυβέρνηση αλλά και η «ήξεις αφήξεις» εξωτερική πολιτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο κριτικής από διεθνή ΜΜΕ, εν μέσω ομαδικών πυρών από την Ευρωβουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και δυσφορίας Βρυξελλών για την ελληνική στάση στο θέμα της ενέργειας.

Καθημερινά είναι τα πλήγματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εικόνα του οποίου όσο κι αν φτιασιδώνεται στην Ελλάδα, δεν μπορεί να καμουφλαριστεί εκτός συνόρων. Δυστυχώς, η δική του πολιτική ρότα επηρεάζει δυσμενώς και την έξωθεν εικόνα της χώρας, με τις υποθέσεις της Novartis (ακόμα) και των υποκλοπών, κυρίως λόγω των εξωθεσμικών παρεκτροπών τους, να απασχολούν τον διεθνή Τύπο.

Μετά τις γερμανικές εφημερίδες ΤΑΖ και FAZ και το Der Spiegel ήταν η σειρά του ARD, της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σε podcast της να επιτιμήσει τον πρωθυπουργό για την υπόθεση Novartis. Στο podcast αναφέρεται η κυβερνητική προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα σκάνδαλο ως σκευωρία, αναδημοσιεύοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων.

Οι υποθέσεις της Novartis και των υποκλοπών, η διαχείριση του μεταναστευτικού από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας αλλά και τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έχουν βρεθεί κατ’ επανάληψη στο «μάτι» των γερμανικών ΜΜΕ. Όπως επίσης και οι αντιδημοκρατικές κυβερνητικές πρακτικές, η ανελευθερία του Τύπου και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,. Ίσως γιατί θεωρούν πως ο Κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και έχει απομακρυνθεί από το Βερολίνο, με το οποίο είχε εξαιρετικές σχέσεις όσο ήταν στην εξουσία το CDU.

Ωστόσο αντίστοιχης έντασης αρνητικά δημοσιεύματα έχουν φιλοξενηθεί και σε άλλα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού, με αποκορύφωμα το δημοσίευμα των NY Times για τη «σήψη στην Ελλάδα», το οποίο αποδόθηκε από την κυβέρνηση στις… «άκρες» του ΣΥΡΙΖΑ!

Ευρωπαϊκό «γλέντι» με τις παρακολουθήσεις

Για τις επιθέσεις των ξένων ΜΜΕ κάτι θα βρουν να πουν στην Αθήνα για να τα «μπαλώσουν». Το θέμα για την κυβέρνηση είναι πώς να εξηγήσει το σφυροκόπημα από τα μέλη της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, εκεί όπου ευρωβουλευτές από πολλές χώρες και παρατάξεις εκφράστηκαν απαξιωτικά για τους θεσμούς στη χώρα μας.

«Δεν ξέρω αν είναι τόσο διαφανής η συζήτηση σήμερα όσο θα θέλαμε. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είναι πολύ βαριά τα ερωτηματικά. Πρόκειται για διαφθορά, για ελευθερία της χώρας, για εκλογές και για δημοκρατία», «έχουμε πολλά ερωτηματικά όταν τα θύματα είναι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας εσκεμμένα χρησιμοποιείται για αλλότριους σκοπούς και για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια» ήταν μερικές από τις τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, που έφεραν σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά.

Κι όπως ακούγεται, η χθεσινή ακρόαση δεν θα είναι η μοναδική παρέμβαση από πλευράς Βρυξελλών για το θέμα των παρακολουθήσεων που, ας μην το ξεχνάμε, αφορά εν ενεργεία Ελληνα ευρωβουλευτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More