fbpx

Συνάντηση εφ΄όλης της ύλης Μητσοτάκη-Μπάιντεν στη “σκιά” των τουρκικών F-16

0 82

Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο Μαξίμου με την δημοσιογραφική αποκάλυψη, παραμονές του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, την οποία επιβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ότι ο Λευκός Οίκος προωθεί στο Κογκρέσο την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα θέσει ο πρωθυπουργός στον Τζο Μπάιντεν, θέμα για τα F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση λέγοντας “θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά τόσο στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο”. Και στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση προβλέπει σε δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τις αμφισβητήσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Γιάννης Οικονόμου παρέπεμψε στις επιστολές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν. Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι η θέση των ΗΠΑ αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι δεδομένη.

Λίγες ώρες πριν από τη αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αναδείξει τη σημασία της επίσκεψης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “…τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπάιντεν, ενώ την Τρίτη θα μιλήσει στο Κογκρέσο” σημειώνοντας ειδικά την παρουσία του στο Κογκρέσο “μια τόσο τιμητική πρόσκληση που απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις” όπως τόνισε, καθώς ομιλία στο Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ. (Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είτε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα ή ο Λεχ Βαλέσα.

Όσον αφορά τη συγκυρία ο κ. Οικονόμου είπε ότι “η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της” και ότι “η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό, αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο”.

Για την ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, είπε:

– θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα
– θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα.
– θα συζητηθούν, επίσης, διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ., συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1.
– θα συζητηθεί και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η κυβέρνηση έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό που υφίσταται την επίθεση, αλλά και τη στήριξή της στο Διεθνές Δίκαιο συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
– συζήτηση θα γίνει και για τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Επίσης ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο όχι μόνος εκ μέρους της Ελλάδας αλλά εκπρόσωπος του Ελληνισμού. “Θα μιλήσει ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη ΝΑ Ευρώπη” τόνισε.

Σχολιάζοντας την κύρωση χθες από τη Βουλή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι “Η Συμφωνία είναι σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα για τρεις λόγους:
– πρώτον, διότι σε μία εποχή που οι ΗΠΑ στρέφονται προς την περιοχή του Ινδοειρηνικού, αποφασίζουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αναβαθμίζοντας εγκαταστάσεις και βελτιώνοντας στρατιωτικές υποδομές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη επιδιώκουν τώρα ανάλογες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Η Ελλάδα δηλαδή, έχει ήδη αυτό που άλλες χώρες αυτή τη στιγμή επιδιώκουν: Μια αναβαθμισμένη στρατηγική και αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
– δεύτερον, διότι διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δύο στρατόπεδα στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη. Δημιουργείται δηλαδή με τον τρόπο αυτό μια ομπρέλα από τον Νότο προς τον Βορρά, η οποία αλλάζει συνολικά το τοπίο στα βόρεια και ανατολικά σύνορά μας.
– τρίτον, η Συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά, την κοινή βούληση «για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης». Μια διατύπωση την οποία επαναλαμβάνει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ο κ.Μπλίνκεν στη συνοδευτική επιστολή του. Διακηρύσσει την προσήλωση της χώρας του στον σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Η δέσμευση αυτή είναι προφανώς σημαντική και αποτελεί ηχηρό μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας.

Συνολικά, επισήμανε “Η Συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής και για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ. Είναι επωφελής και για τους δύο συμβαλλόμενους, οι οποίοι με ειλικρίνεια, αλλά και πραγματισμό προχώρησαν στην υπογραφή της. Η Συμφωνία αυτή αλλάζει το τοπίο, αλλά και τους όρους του παιχνιδιού στην ευρύτερη περιφέρεια” κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “για άλλη μια φορά υπέταξε το εθνικό συμφέρον στο κομματικό” και ότι “απέδειξε και χθες ότι είναι κολλημένος στο πιο κακό παρελθόν της πολιτικής μας ιστορίας για αυτό δεν μπορεί να εισφέρει το παραμικρό σε καμιά εθνική προσπάθεια”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More