fbpx

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Ε. Βενιζέλος: Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα άλλα

0 117

“Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στην καθεμία και τον καθένα από εσάς προσωπικά και στην Παράταξη συλλογικά. Στην παρούσα γενιά αλλά και στις παρελθούσες και τις επόμενες γενιές της. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Νίκο Ανδρουλάκη και στην ηγετική ομάδα που θα εκλεγεί από το Συνέδριο”.

Με αυτά τα λόγια ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε τη ομιλία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απέφυγε να εμπλακεί πιο ενεργά στο νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ και κρατώντας διακριτικές αποστάσεις από τη νέα ηγεσία.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε “παραταξιακά” και όχι…”πασοκικά”. Αλλωστε σε μια ομιλία 1807 λέξεων αναφερθηκε τρεις φορές στο “ΠΑΣΟΚ” για να πει ότι
– “Το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης αποδείχτηκε σε πολλά σημεία ρηχό. Έχει προφανώς και το ΠΑΣΟΚ το δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό”
– “Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης που θα προταθεί ως το εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου”.
– “Τα κόμματα οφείλουν και δικαιούνται να έχουν τις εκλογικές τους φιλοδοξίες και στοχεύσεις. Αυτό προφανώς ισχύει για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που δικαιούται το καλύτερο. Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα αλλά”.

Στην τελευταία μάλιστα αναφορά του, που είχε να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις και εμμέσως με το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών πρόσθεσε με νόημα “Ενδέχεται όμως η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό”.

Πάντως τρία χρόνια μετά από την αποστασιοποίησή του από τα κομματικά δρώμενα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος πραγματοποίησε μία εφ’ όλης της ύλης ανάλυση των κινδύνων που παρουσιάζονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ευχήθηκε στο κόμμα να κερδίσει “τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας.

“Η οικονομική κρίση έδωσε τη θέση της στην πανδημία ως υγειονομική θεσμική, κοινωνική κρίση. Εδώ και τρεις μήνες, η πανδημία συνυπάρχει με την ρωσική στρατιωτική εισβολή, με την ενεργειακή κρίση, την εκτίναξη των τιμών, την επανεμφάνιση του πληθωρισμού, τον κίνδυνο της ύφεσης και του στάσιμου πληθωρισμού, το σπάσιμο των εφοδιαστικών αλυσίδων, τη βίαιη αναδιάρθρωση της παγκοσμιοποίησης, την επισιτιστική κρίση και την απειλή του λιμού. Η κλιματική κρίση τείνει να υποβαθμιστεί. Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο τοπίο εντείνονται νέα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Ενώ όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή από την κρίση στην κανονικότητα, τώρα έχει καταστεί σαφές ότι η κρίση είναι η νέα κανονικότητα ανέφερε μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε πως “η ανθρωπότητα ζει πια σε διαφορετικές εποχές ταυτόχρονα” και , αναφερόμενος στην μηχανική μάθηση, την 4η και 5η βιομηχανική επανάσταση, τον κίνδυνο νέων πανδημιών, το φάσμα της πείνας και τις ανοιχτές απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Έκανε επίσης λόγο για προκλητική και ανεξέλεγχτη διόγκωση των ανισοτήτων που δοκιμάζουν τη συνοχή όλων των κοινωνιών και των θεσμών και σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως η “Δύση δείχνει να συγκροτείται ως στρατιωτική οντότητα μετά την ρωσική εισβολή, με την εταιρική σχέση ΗΠΑ – ΕΕ να λειτουργεί ξανά υπό πρωτοφανή αμερικανική ηγεμονία. Η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία δημιουργούν τη διατύπωση της ρωσικής πυρηνικής απειλής και ενεργοποιεί και διευρύνει με ταχύτητα το ΝΑΤΟ. Καθιστά όμως εμφανής τις ασυμμετρίες της ευρωπαϊκής ασφάλειας και το μικρό μέγεθος της Ευρώπης ως πυρηνική δύναμη”.

“Η προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα και προοπτική είναι όρος αναγκαίος αλλά όχι επαρκής για μια συνεκτική επίκαιρη και διορατική εθνική στρατηγική” επισήμανε.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More