fbpx

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: “Σφράγισε” την κυριαρχία Ανδρουλάκη

0 89

Περίσσεψαν οι εκκλήσεις για ενότητα, συστράτευση, αλλά και η αισιοδοξία για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ στις εργασίες του Συνεδρίου του κόμματος που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκανε λόγο για ένα συνέδριο “αγγαρεία” και “διεκπεραιωτικό”, απλά και μόνο για να σφραγίσει, την αδιαμφισβήτητη ούτως ή άλλως, κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη στο εσωκομματικό σκηνικό και ιδίως στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Η παρουσία των πρώην προέδρων Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρεου και Ε. Βενιζέλου, του Πέτρου Ευθυμίου ως προέδρου του Συνεδρίου, οι επανεμφάνισεις της Άννας Διαμαντοπούλου και της Μιλένας Αποστολάκη και η εικόνα διεύρυνσης με τις παρουσίες του Κώστα Χρυσογόνου και του Γιάννη Πανούση και το θερμό χειροκρότημα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να έδωσαν το τόνο, ωστόσο παραμένει το πολιτικό ζητούμενο για το ρόλο του κόμματος ενόψει πολιτικών εξελίξεων.

Βέβαια όλοι διατράνωσαν την θέση τους για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στη “δεξια και αριστερή συντήρηση”, καθώς προέχει το όσο γίνεται πιο υψηλό ποσοστό στις εκλογές, γιατι αυτό θα καθορίσει εν τέλει και τη τελική στάση της ηγεσίας αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών στη βάση ενός “σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος” το οποίο είναι υπό διαμόρφωση αυτή την περίοδο.

Την αισιοδοξία για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές “όποτε κι αν τις αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης”, εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, τονιζοντας “Η προσπάθειά μας δεν κοιτάζει το ταβάνι των δημοσκοπήσεων” και σημειώνοντας το καλό κλίμα ενότητας και σύμπνοιας που καταγράφηκε.

“Δεν πρέπει αυτό που έγινε τρείς μέρες εδώ να είναι η ηχώ του δωματίου. Πρέπει να γίνει η φωνή της κοινωνίας. Να δείξουμε ότι αλλάζουμε”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε για μια νέα εποχή ενότητας – πολιτικής αυτονομίας και ανανέωσης, και επισημαίνοντας “Είμαστε απέναντι σ΄ αυτούς που προτείνουν προοδευτικά μέτωπα κι είπαν πώς κέρδισαν τη κυβέρνηση κι όχι την εξουσία”.

Ο κ. Ανδρουλάκης απέρριψε τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας “Είμαστε απέναντι σ΄ όσους προτείνουν Μέτωπο Λογικής όμως συνεχίζουν να στηρίζουν το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία” και υπογράμμισε ότι “το μόνο σταθερό μέτωπο της παράταξης είναι κατά της κάθε μορφής συντήρησης, εδώ είναι ο προοδευτικός λόγος”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε “όσους από λανθασμένες συμπεριφορές απομακρύνθηκαν να επανέλθουν, για να χτίσουμε μαζί την επόμενη μέρα της παράταξης”, έκλεισε όμως την πόρτα του ΠΑΣΟΚ σ΄ όσους το εγκατέλειψαν για μια καρέκλα εξουσίας. “Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Εκπτώσεις στις αξίες μας δεν θα γίνουν” είπε και πρόσθεσε ότι η Σοσιαλδημοκρατία πιστεύει στην Ευρώπη του Ουμανισμού και όχι σε μια Ευρώπη φρούριο συντήρησης και προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης!

Για το ζήτημα των συνεργασιών, πάντως:

– ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι “το πραγματικό στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε, αλλά που θέλουμε να πάει η χώρα, ποιες ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν, ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα συσπειρώσουμε ώστε να ανατραπεί η ισορροπία της αδράνειας, της επικοινωνιακής πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ” καθώς “Το δικό μας στοίχημα, δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό”.

– ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του είπε “Τα κόμματα οφείλουν και δικαιούνται να έχουν τις εκλογικές τους φιλοδοξίες και στοχεύσεις. Αυτό προφανώς ισχύει για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που δικαιούται το καλύτερο. Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα αλλά, ενδέχεται όμως η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό”.

– ο Κώστας Σημίτης δεν αναφέρθηκε στο διακύβευμα των πολιτικών εξελίξεων ωστόσο τόνισε “Το ζητούμενο είναι, η προοδευτική παράταξη να παρουσιάζει μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία” σημείωσε και συνέχισε “Η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν σημαίνει πραγμάτωση μιας άλλης, οραματικής κοινωνίας. Σημαίνει συνεχείς βελτιώσεις τώρα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κριτήριο πάντα τη κοινωνική δικαιοσύνη και τη κοινωνική συνοχή, την ανάγκη για μια δικαιότερη κοινωνία και για βιώσιμη ανάπτυξη”

Εν κατακλείδι ένα ακόμη συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πέρασε στην ιστορία, με τον Νίκο Ανδρουλάκη απόλυτα κυρίαρχο, τουλάχιστον οργανωτικά, με τους εσωκομματικούς επικριτές του ώστοσο να κάνουν λόγο για “αντιθεσμικές” συμπεριφορές και να τηρούν στάση αναμονής προς το παρόν στο όνομα της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More