Η ημέρα που όλοι περίμεναν για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήρθε, ακόμα κι εάν για πολλούς απέχει παρασάγγας από αυτό που φαντάζονταν. Υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, στο Κλήβελαντ του Οχάιο, το Εθνικό Συνέδριο του κόμματος ξεκίνησε απόψε τις εργασίες του. Τέσσερις ημέρες μετά θα καταλήξουν με την επίδοση του χρίσματος στον Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς.
Μετά από έναν χρόνο προεκλογικής εκστρατείας, πέντε μήνες προκριματικών εκλογών και την επικράτηση έναντι 17 υποψηφίων, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να λάβει και επισήμως το χρίσμα για να αντιμετωπίσει την Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Το νέο του… δόγμα για «νόμο και τάξη», μετά τα περιστατικά πυροβολισμών αστυνομικών στο Ντάλας και του μακελειού στη Γαλλία, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του που θα γίνει την Τρίτη.
Παράλληλα, το συνέδριο αναμένεται να κινηθεί τόσο γύρω από την ατζέντα του μεγιστάνα υποψηφίου, όσο και από την ανάδειξη της προσωπικότητάς του με σκοπό να «μιλήσει» σε ευρύτερα ακροατήρια. Να μάθουν οι Αμερικάνοι «τον άνθρωπο Ντόναλντ Τραμπ».
Γι’ αυτό και, όπως έχει γίνει γνωστό από το πρόγραμμα του συνεδρίου, αναμένεται να μιλήσουν τουλάχιστον έξι μέλη της οικογένειας Τραμπ, με την σύζυγό του Μελάνια να μιλάει τον Δευτέρα, την κόρη του Τίφανι και τον γιο του Ντόναλντ τζούνιορ την Τρίτη, τον άλλο του γιο Έρικ την Τετάρτη και την κόρη του Ιβάνκα την Πέμπτη.
Ακόμη, μεταξύ άλλων αναμένεται να τοποθετηθεί από βήματος του συνεδρίου ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ρϊενς Πράιμπας, ο πρώην αντίπαλος και νυν υποστηρικτής του, Τεντ Κρουζ, ενώ απορίες προκαλεί η συμμετοχή της προέδρου της UFC, μίας εταιρείας διοργάνωσης και προώθησης… πάλης!
Στον αντίποδα, όπως έχει γίνει γνωστό, αρκετά στελέχη του κόμματος αναμένεται να εξακολουθήσουν να κρατούν αποστάσεις από τον Τραμπ, με χαρακτηριστικές τις απουσίες της οικογένειας Μπους, των δύο πρώην υποψήφιων πρόεδρων, Μιτ Ρόμνεϊ και Τζον Μακ Κέιν και αρκετά άλλα ιστορικά στελέχη του κόμματος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, οι τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει θα αφιερωθούν στην ασφάλεια, την ανεργία και την ανάπτυξη, την «αναβίωση του αμερικάνικου ονείρου» καθώς και με την ενότητα των Αμερικάνων, σε μια εποχή που είναι πιο πολυδιασπασμένοι από ποτέ.
Βέβαιο επίσης θεωρείται πως το συνέδριο θα συνοδεύσουν «παρατράγουδα», όπως στις περισσότερες συγκεντρώσεις του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως κατά τις διάρκεια των προκριματικών εκλογών του ασκήθηκε δριμεία κριτική από στελέχη του κόμματος, με αρκετούς να ζητούν ακόμη και την εκλογή νέου υποψηφίου.
Στόχος του Ντ. Τραμπ, είναι προφανώς να εμφανιστεί με ένα εντυπωσιακό όραμα μπροστά σε συνέδρους και ψηφοφόρους, αγωνιώντας να καλύψει τις απώλειες που του έχει κοστίσει η μεγάλη του… γλώσσα και τα αρκετά ρατσιστικά του ξεσπάσματα.
Ωστόσο, παρά αυτής του της αγωνίας, η απόφασή του να εμπιστευτεί ως αντιπρόεδρό του το Μάικ Πενς, χαρακτηρίστηκε ως, τουλάχιστον, άστοχη από αρκετούς αναλυτές. Κι αυτό γιατί ο κυβερνήτης της Ιντιάνα έχει ουκ ολίγες φορές κεντρίσει τα φώτα της δημοσιότητας, αποτελώντας κόκκινο πανί για την LGBTQ κοινότητα, ακριβώς όπως ο Τραμπ για άλλες μειονότητες.
Βέβαια, είναι γεγονός πως, έτσι κι αλλιώς, «οι αντιπρόεδροι δεν κερδίζουν εκλογικές αναμετρήσεις». Γι’ αυτό και το άρωμα του συνεδρίου θα φέρει την υπογραφή «Τραμπ».
Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής κοινή γνώμη αναμένει τα αποτελέσματα του συνεδρίου με κομμένη την ανάσα. Αφενός για να οριστικοποιηθεί η επίσημη υποψηφιότητα του πάμπλουτου επιχειρηματία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Αφετέρου, γιατί είναι ευκαιρία να μάθουν αναλυτικότερα τα σχέδια του 70χρονου για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.






































