fbpx

Τα αμερικάνικα drones στη Λάρισα θωρακίζουν την άμυνα της Ελλάδας

0 318

Του Κωνσταντίνου Ιατρίδη*

Εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας θεωρείται η απόφαση δημιουργίας νέας αμερικανικής βάσης στη Λάρισα και ειδικότερα στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για βάση των αμερικανικών υπερσύγχρονων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV MQ-9 Reaper, που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η δημιουργία της βάσης είναι πολύ σημαντική, καθώς οι Αμερικανοί επιλέγουν ως βάση την Ελλάδα, προκειμένου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, να ελέγξουν την Μαύρη Θάλασσα, τα Στενά του Βοσπόρου, καθώς επίσης και τον κρίσιμο ενεργειακό διάδρομο από τη Μεσόγειο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Η δημιουργία της βάσης μπορεί να εκληφθεί και ως ένα μήνυμα των ΗΠΑ προς τη Τουρκία, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει ένταση και αστάθεια στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη η βάση της Λάρισας θα ενισχύσει, όχι μόνον τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ, αλλά και τη θωράκιση στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας ακόμη και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Επομένως, θα λειτουργούν και αποτρεπτικά, γεγονός που προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Τα MQ-9 Reaper έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους, αλλά και αέρος-αέρος. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθούν τον εχθρό, μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του πεδίου στα κέντρα επιχειρήσεων, να συλλέγουν πληροφορίες, αλλά και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, έχοντας τη δυνατότητα να παραμένουν χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα έως και 48 ώρες και ακτίνα δράσης μέχρι την Κύπρο.  Επίσης, το γεγονός ότι πετούν σε ύψος ακόμα και 40.000 ποδών, τα καθιστά απρόσβλητα από τα όπλα του αντιπάλου.

Η χώρα μας προχωρά και σε μια κίνηση, που αποσκοπεί να διατηρήσει την ισορροπία με την Τουρκία (σε ότι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την αγορά σε πρώτη φάση τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper από την Αμερική, τα οποία μπορούν να φέρουν οπλικό φορτίο με πυραύλους βάρους 1.700 κιλών.

Πέραν αυτών υπήρξε και η αγορά των ισραηλινών UAVs HERON, τα οποία υπάγονται στη νεοσυσταθείσα Διακλαδική Μονάδα, η οποία υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ μέσω του ΓΕΑ και η οποία εδρεύει στη Σκύρο. Είναι πλήρως ενταγμένα στις επιχειρησιακές αποστολές και δίνουν συνεχή εικόνα και δεδομένα, τόσο στη βάση τους στη Σκύρο, όσο κυρίως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά και το Λιμενικό.

Η χώρα μας, επίσης, έχει καταρτίσει και σχέδια για αποτελεσματική ανάσχεση της απειλής των τουρκικών drones, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η κατάρριψή τους, ενώ έχει συνεχείς επαφές με άλλες χώρες, για την ενίσχυση της χώρας μας με τα πλέον προηγμένα UAVs, που όχι μόνο θα πετούν και θα καταγράφουν, αλλά θα φέρουν και υπερσύγχρονο οπλισμό.

Τέλος, το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΓΕΕΘΑ, προβλέπει η Λάρισα να γίνει μια αεροπορική βάση, η οποία θα φιλοξενεί μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

* αντιπτέραρχος (Ι) ε.α., επίτιμος διοικητής ΔΑΥ, αμυντικός
αναλυτής

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More