fbpx

Τα οικονομικά «ΟΧΙ»

0 144

Του Λουκά Παπαϊωάννου*
Η ΕΚΤ με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, προσπαθεί εναγωνίως να πει ένα ΟΧΙ στις ιστορικά υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που εμφανίζονται στην ζώνη του Ευρώ και όχι μόνο. Η μέχρι τώρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστεί, με την ένταση της αύξησης να εξαρτάται κυρίως από το πώς θα αντιδράσουν οι οικονομίες στις μέχρι τώρα αποφάσεις της.

Τα ΟΧΙ όμως γνωρίζουμε από πρώτο χέρι οι Έλληνες, απαιτούν και θυσίες. Στην προκειμένη περίπτωση οι θυσίες έχουν να κάνουν με το μέγεθος της ύφεσης που θα βιώσουν οι οικονομίες και κατά συνέπεια νοικοκυριά & επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ρευστότητας που θα επιχειρηθεί μέσω της συρρίκνωσης των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.

Ο συνδυασμός του ευμετάβλητου γεωπολιτικού περιβάλλοντος & των συστημικών κινδύνων που βιώνει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, προεξοφλεί την δυσκολία επίτευξης ισορροπίας μεταξύ πληθωρισμού & ύφεσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά την εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς τα ΟΧΙ είναι πολλά και δημιουργούν απορίες στους συμμετέχοντες για την μεσοπρόθεσμη πορεία της.

Το 1ο ΟΧΙ αφορά στην άρνηση της αγοράς να αυξήσει τον όγκο συναλλαγών, σε τέτοιο επίπεδο ώστε να καταστεί πειστικότερη η ανοδική προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το 2ο ΟΧΙ, που αφορά την τεχνική διάσπαση του επιπέδου 970 του ΓΔ και ακόμα περισσότερο την προσέγγιση της σημαντικής περιοχής αντίστασης των 900 μονάδων.

Το 3ο ΟΧΙ αφορά στην άρνηση όλου του πολιτικού συστήματος να επιλέξει την σταθερότητα και την σοβαρότητα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα με φόντο τις επερχόμενες εκλογές..

Οι μέχρι τώρα θετικοί μακροοικονομικοί δείκτες, τα εκπληκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες για το α’ εξάμηνο του 2022, αλλά και η ανθεκτικότητα που έχουν αναπτύξει μετά από μια υπερ-10ετή κρίση σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις τους, δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας.

Όμως τα στοιχεία έχουν σημαντική χρονική υστέρηση και εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών που παρουσίασαν θα συρρικνωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος έτους, επηρεασμένος από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Τυχόν πρόσκαιρη πτώση του πληθωρισμού λόγω πτώσης των ενεργειακών τιμών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα “relief rally” τόσο εντός όσο και εκτός. Όσο όμως σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις παραμένουν αλώβητες, σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς σας συμβούλους, θα πρέπει να το εκμεταλλευτείτε, προετοιμαζόμενοι για τα χειρότερα σε ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, ανοδικών επιτοκίων, επερχόμενης ύφεσης & γεωπολιτικής αστάθειας.

Συνεχίζουμε να είμαστε επικεντρωμένοι σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και όγκους συναλλαγών που μας επιτρέπουν απρόσκοπτη είσοδο & έξοδο. Οι βραχυχρόνιες κινήσεις (trading) με αυστηρά stop loss. Πρωταρχικός στόχος μας θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ στην απομείωση των αποτιμήσεων του χαρτοφυλακίου μας..

* Economist / Corporate Advisor

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More