fbpx

Tάσεις MRB –Tο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υποχωρεί έως εξαφανίζεται!

213
image.pngΑρκετές και σημαντικές ρωγμές παρουσιάζει η εικόνα της κυβέρνησης και το τοπίο αποκτά νέα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB, παρά την αδιαμφισβήτηση υπεροχή της Ν.Δ στην πρόθεση ψήφου, αν και με απώλεια δύο μονάδων στην διαφορά από την μέτρηση του Δεκεμβρίου 2020. Την ώρα που ο φόβος για την πανδημία υποχωρεί, αναδεικνύονται τα συναισθήματα της οργής και της ντροπής, κι αυτό, αν μη τι άλλο, πρέπει να προβληματίζει το επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρει η MRB σε συνδυασμό, δε, με τα υψηλά ποσοστά αντίδρασης σε εμβληματικές πολιτικές της κυβέρνησης, όπως η ασφάλεια και το εργασιακό.

Με βάση την έρευνα υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που επισημαίνει η ανάλυση της ίδιας της MRB και αξίζει να επισημανθεί: το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που υπήρξε προμετωπίδα της νίκης της Ν.Δ το 2019 υποχωρεί έως εξαφανίζεται, ενώ μειώνεται δραστικά η απαρέσκεια των πολιτών σε μια νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

–H αξιολόγηση Μητσοτάκη-Τσίπρα ως προς την διαχείριση της πανδημίας: Οι πολίτες σε ποσοστό 33,1% (31,3% Δεκ. 2020) πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας θα διαχειρίζονταν καλύτερα ή το ίδιο καλά με την κυβέρνηση το υγειονομικό σκέλος της κρίσης και 32,4% (32% Δεκ. 2020) την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.

–Η αξιολόγηση του εργασιακού: Ο πρόσφατος νόμος που πέρασε στην Βουλή περί διευθέτησης των εργασιακών θεμάτων (νόμος Χατζηδάκη) συγκεντρώνει 13,4% θετικές αξιολογήσεις, 18,8% ουδέτερες και 55,6% αρνητικές, ενώ το 12,2% των πολιτών δεν παίρνει θέση.
Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ οι θετικές αξιολογήσεις για τον νέο νόμο είναι οριακά πλειοψηφικές (30,3%), ενώ ένα 30% τις αξιολογεί αρνητικά.
Το 53,8% των ερωτώμενων θεωρεί ότι από τον νέο νόμο ευνοούνται οι Εργοδότες και μόνο το 4,2% ότι ευνοούνται οι Εργαζόμενοι, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 15,2% που δηλώνει ότι ευνοούνται και οι δύο και ένα 11,7% που δηλώνει κανένας από τους δύο.

–Η κυβέρνηση χάνει επίσης το πλεονέκτημα ως προς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας Οι πολίτες κρίνουν συνολικά αρνητικά το επίπεδο ασφάλειας που επικρατεί στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα το 69,9% των ερωτώμενων χαρακτηρίζουν το επίπεδο ασφάλειας Όχι και τόσο και πολύ Χαμηλό ενώ ικανοποιημένο δηλώνει το 26,8% των πολιτών. 

Αναλυτικότερα από το επίπεδο αστυνόμευσης δηλώνει ικανοποιημένο το 27,7% και μη ικανοποιημένο το 70,4%. Από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης το 22,4% είναι ικανοποιημένο και μη ικανοποιημένο το 75,8%. Από τις προβλεπόμενες ποινές το 17,7% δηλώνει ικανοποίηση και το 79,5% δυσαρέσκεια. 
Οι πολίτες με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά πιστεύουν ότι το θέμα την εγκληματικότητας είναι πολυπαραγοντικό. Το 81,5% των πολιτών δηλώνουν ότι οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός τροφοδοτούν την εγκληματικότητα, το 77,4% πιστεύει ότι ευθύνονται τα κοινωνικά πρότυπα που προβάλλονται, το 76,9% η ενσωμάτωση μεταναστών και πολιτών ξένων χωρών, 75,1% η χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών και η κρίση των αξιών και το 73% η κατανάλωση σκηνών βίας μέσω των ΜΜΕ και διαδικτύου.

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας τροφοδοτεί τον «Ιαβερισμό / Έντονη Τιμωριτικότητα». Οι πολίτες πιστεύουν ότι απαιτείται αυστηροποίηση των ποινών. Μάλιστα το 40,8% δηλώνει ότι θέλει την επαναφορά της θανατικής ποινής, τουλάχιστον για ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα, ενώ το 51,7% απορρίπτει την θανατική ποινή συνολικά ως αναχρονιστικό μέσο. Τέλος, το 37,3% επιθυμεί να επιτρέπεται η χρήση όπλου με το 13,6% ακόμη και σε περιπτώσεις προστασίας την περιουσίας και το 56,9% απορρίπτει συνολικά την χρήση όπλων ως μέσου άμυνας.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε από 15% τον Δεκέμβριο του 2020 στις 12,9 μονάδες υπέρ της ΝΔ τον Ιούνιο. Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 15,8%. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση στο 90,6% ενώ σχετικά υψηλά κινείται και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (75%) με περιθώρια περαιτέρω αύξησης από την στιγμή που το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει υψηλό ποσοστό Αδιευκρίνιστης Ψήφου μεταξύ των Ψηφοφόρων που το επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More